funció pública

Vaga indefinida

Més de 300 funcionaris aproven per unanimitat convocar una aturada i demandar el Govern per la llei de la Funció Pública

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors públics convocaran una vaga general indefinida. Més de 300 persones van omplir ahir de gom a gom la sala del comú d’Escaldes-Engordany per votar les accions que emprendran per rebutjar la llei de la Funció Pública impulsada pel Govern. Ho van fer en una assemblea que va transcórrer entre algunes (poques) preguntes dels assistents i entre aplaudiments a cada mesura aprovada (totes per unanimitat). La de més impacte serà l’aturada indefinida, que ahir va rebre el suport del cent per cent de funcionaris aplegats a la reunió. El portaveu de la plataforma de sindicats de la Funció Pública, Gabriel Ubach, va celebrar l’èxit de convocatòria i va anunciar en declaracions als mitjans de comunicació després de l’assemblea que la vaga tindrà lloc “al més aviat possible”.

Concretament, va explicar que després d’una fase de consultes perquè cada sindicat discuteixi amb els afiliats com es farà l’aturada, anunciaran d’aquí a dues setmanes quan s’iniciarà. “Si pot ser ho volem tenir tot en marxa en quinze dies”, va manifestar, precisant que serà indefinida perquè “perdurarà en el temps”. En aquest sentit, s’haurà de decidir els propers dies en quines condicions es realitzarà la mobilització, però Ubach va destacar que com que serà indefinida es podrien fer aturades dues o tres vegades per setmana.

Serveis mínims

El que va deixar clar el secretari general de l’USd’A és que hi haurà serveis mínims, però que els fixaran els convocants de la vaga, no pas el Govern. Tot i recordar que “no tenim cap obligació de fer-los” perquè el dret a vaga encara no està regulat, va assenyalar que “no podem deixar el país sense serveis” i per tant “estudiarem quina és la millor manera” de compaginar l’aturada amb els serveis públics essencials. No obstant això, va afirmar que “els decidirem nosaltres” i no els negociaran ni pactaran perquè “Govern no ha volgut negociar res”. Si vol, “encara és a temps de parar-ho tot retirant la llei”, va dir.

“El Govern no ha volgut negociar la llei, doncs nosaltres dubtem que haguem de negociar els serveis mínims. El Govern no els marcarà”, va reblar. El sindicalista va voler recalcar que la vaga serà general, és a dir, que els treballadors del sector privat també estan cridats a participar-hi, ja que a més de rebutjar la llei de l’administració la vaga també és contra la llei del Codi de relacions laborals, que afirmen que conté serioses retallades en els drets dels assalariats. En aquest context, Ubach va contestar al president de la PIME, Marc Aleix, que va dir que “un dia o altre els treballadors del privat demanaran els mateixos drets que els funcionaris”, afirmant que “no cal, perquè els del públic ja ho estem fent”.

Suport de Josep Pintat

Ubach va anunciar que els consellers generals escindits del grup liberal, és a dir, els parlamentaris d’Unió Laurediana i els independents de la Massana, els donen suport en les seves reivindicacions. D’aquesta manera, va revelar que han rebut una oferta de Josep Pintat per fer marxar enrere i “començar la llei de zero”. També han arrencat el suport de tots els partits de l’oposició per tirar endavant una iniciativa legislativa popular per una llei de l’avançament electoral perquè “un Govern que no vol negociar i menysprea no és un bon Govern” i per “anar cap a una altra legislatura amb una altra visió”, va dir Ubach. De fet, la frase “nosaltres pensem que la legislatura està esgotada i volem eleccions” va ser molt aplaudida a l’assemblea.

A banda d’aquesta, es va aprovar impulsar una altra ILP per una llei de responsabilitat política perquè “qui la fa la pagui” i per una llei electoral per canviar el règim electoral per un de més representatiu. “No pot ser que un vot d’Ordino o Canillo valgui com 30 d’Escaldes i Andorra la Vella”, va denunciar el sindicalista. En aquest sentit, va avançar que d’aquí a tres mesos iniciaran la recollida de signatures (se’n necessiten entre 2.500 i 3.000) per presentar les ILP al Consell General abans de l’estiu.

Paral·lelament, els funcionaris reunits van votar a favor de presentar una demanda contra el Govern per vulneració del dret sindical, ja que la ministra Eva Descarrega “ha desautoritzat que la comissió consultiva fos un lloc per negociar”. Ubach va anunciar, a més, que demanaran que la Confederació Europea de Sindicats (CES) intercedeixi davant de la Comissió Europea per elevar la queixa sindical andorrana.

“Pressions” del govern

Els representants dels sindicats presents a l’assemblea d’ahir van denunciar les “pressions” que han rebut tant els membres de les organitzacions com els treballadors en general. Fins al punt que “no ens esperàvem que vistes les pressions vingués tanta gent”, va relatar el portaveu.

A banda, va revelar que han rebut constants trucades de l’executiu i que dues hores abans de la reunió els va demanar una trobada amb la ministra Descarrega i el mateix cap de Govern per parlar de reglaments. “Però nosaltres no volem discutir sobre reglaments, només volem parlar d’una nova llei. Hem esgotat totes les vies i considerem que la vaga no és una opció sinó una obligació”, va proclamar Ubach, el qual va destacar que “hi ha un abans i un després d’aquesta assemblea”. “Ens hem d’enorgullir que els funcionaris siguem la palanca que està fent canviar aquest país”, va exclamar.

Vaga indefinida

Vaga indefinida

tracking