reportatge

'Sostenibilitzar-nos'

Els infants d’Ordino i de Sant Julià van guanyar els premis de la dotzena edició del concurs d’iniciatives mediambientals gràcies als projectes de fotodenúncia i de cultivar un hort.

'Sostenibilitzar-nos'COMÚ E-E

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ls alumnes de segona ensenyança de l’escola andorrana d’Ordino van tornar a la parrò­quia amb un xec de 1.500 euros gràcies a ser els guanyadors del concurs d’iniciatives ambientals, que ja va per la dotzena edició, i que ahir va celebrar l’entrega de premis al comú d’Escaldes-Engordany. El projecte dels joves, anomenat Sostenibilitzar-nos, va consistir a realitzar vàries activitats relacionades amb la protecció del medi ambient i del reciclatge, però també van anar un pas més enllà i van realitzar un acte de denúncia social. Es van passejar pels voltants del centre i van fotografiar aquelles actituds de persones que van en contra del medi ambient. “Amb la fotodenúncia van captar la part dolenta de les persones. Allò que acostumen a fer malament i que embruta la parròquia”, va dir Zoe Palayo, una de les representants. També va recordar que van realitzar vàries activitats per donar més suport a les iniciatives en favor del medi ambient, com ara un concert amb instruments reciclats. El seu company, Octavi de Brauwer, va apuntar que l’experiència havia estat molt profitosa, ja que “pot ajudar les persones i animar més persones a participar en campanyes com aquestes”.

La seva victòria va ser ajustada, ja que la competència va ser dura amb els alumnes de l’escola andor­rana de primera ensenyança de Sant Julià, que es van fer amb el segon premi, valorat en 700 euros, i que es van presentar amb la iniciativa Som natura, que els ha permès “plantar, cultivar i recollir” els fruits de l’hort que han instal·lat al centre. A més, ho complementen amb unes quantes gallines, que a l’estiu quedaran a càrrec de les cuineres del centre, com van apuntar els infants, ja que els “pares no ens deixen”, van asseverar alguns.

L’assessora del ministeri de Medi Ambient Natàlia Rovira va lamentar que només hi hagués cinc projectes a la categoria d’escolars i universitaris. Les que premien les accions de la societat civil i de les empreses es van declarar desertes. “Això va a temporades. Hi ha anys que tenim molts projectes i en canvi aquest, cap.”

El xec es pot utilitzar per al que es vulgui però Rovira va indicar que els centres l’acostumen a reinvertir-lo en els seus projectes.

tracking