relacions exteriors

El preu del paquet de tabac a Andorra supera el d'algun país de la UE

El preu del paquet a Andorra és superior al d’alguns països de la Unió Europea

El preu del paquet de tabac a Andorra supera el d'algun país de la UE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra negocia l’acord d’Associació amb la Unió Europea i una de les qüestions més complexes fins al moment és el futur del tabac. Hi ha un principi d’acord perquè el producte es pugui beneficiar d’un règim transitori de 30 anys però el govern francès ha manifestat un posicionament més dur, tot condicionant el seu suport a la transitorietat de 30 anys a un augment progressiu del preu del paquet de tabac al Principat per equiparar-lo, com a mínim, al del país més barat dels vint-i-vuit que configuren la Unió Europea en un termini de temps que encara no s’ha determinat però que en cap cas hauria de ser superior al temps fixat per a la moratòria.

El cert és que prenent de referència el preu del paquet de Marlboro a Andorra –sobre els 3,50 euros– està per sobre del que costa el mateix paquet en alguns països de la Unió Europea. En destaquen, majoritàriament, els estats de l’est, com ara Bulgària, amb 2,71 euros per paquet, o Romania, atès que comprar un paquet a aquest país costa actualment 3,44 euros.

La diferència de preus del paquet de tabac que hi ha entre els vint-i-vuit estats membres de la UE és més que evident. Només cal repassar amb detall els països per trobar les diferències. Irlanda lidera, amb 11 euros per paquet, una llista que passa dels 6,70 euros dels Països Baixos als 3,94 euros de la República Txeca, tot passant pels 4 euros que costa un paquet de la mateixa marca a Eslovènia. D’aquesta forma, en el cas que finalment es donés aquesta possibilitat, el preu del paquet de tabac al Principat podria arribar a fixar-se en 2,71 euros, el que val el paquet al país de la Unió Europea on fumar és menys car: Bulgària. D’aquesta manera, el tabac seria fins i tot més econòmic a Andorra del que ho és actualment. En aquest sentit, segons Ton Armengol, el propietari de la botiga La Casa dels Tabacs, el Principat en “podria sortir beneficiat”. Tanmateix, Armengol considera que l’assimilació als preus europeus podria fer-se únicament amb els països fronterers amb Andorra, on el preu és molt més elevat. I és que a França un paquet costa 7 euros, mentre que a Espanya, tot i ser més barat, 5.

Així mateix, podria equiparar-se amb el cost dels estats més pròxims al Principat, com ara Itàlia, on un paquet es paga a 5,20 euros, a Portugal, on costa 4,80 euros, o fins i tot a Alema-nya, on un paquet de Marlboro té un preu de 6 euros.

En aquest sentit, el propietari de Les 1.00 pipes, Remy Guasch, recorda que el problema més rellevant ara mateix és el contraban. Un fet que segons el mateix Guash “no afavoreix gens la imatge que projecta Andorra”. A més, Guasch destaca que el sector del tabac podria sortir beneficiat d’un preu fix marcat pel Govern andorrà perquè “sortirien guanyant les grans superfícies i els establiments més petits”. Guasch va explicar al Diari que “l’únic que pot fer Andorra és jugar amb el diferencial de preus”. Per això, va precisar que “l’administració francesa primer hauria de provar d’harmonitzar els preus del tabac dels socis que té a la Unió Europea”.

tracking