lluita contra el frau

Els botiguers del Pas aplaudeixen el dispositiu anticontraban

Els botiguers se senten més segurs des que hi ha més agents i temen que quan finalitzi el dispositiu torni el contraban

Els botiguers del Pas aplaudeixen el dispositiu anticontrabanXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comerciants del Pas de la Casa donen suport a l’augment d’agents de policia que s’han destinat al poble des que va començar l’any en el marc de la lluita contra el contraban de tabac. La iniciativa agrada als botiguers, que creuen que “aquesta activitat delictiva dona mal nom al Pas i ens perjudica a nivell d’imatge”, diu un d’ells. Un altre confirma que acabar amb “aquesta xacra que patim és bo per a nosaltres però també per al país, i des que hi ha més agents hem vist com es reduïa el nombre de persones que venen a buscar tabac en grans quantitats”, expliquen des de l’Hiper Pas. L’augment policial s’ha notat especialment al centre del poble, però també s’ha fet a les muntanyes, on fons policials admeten haver atrapat “força persones que portaven farcells. Gràcies al treball conjunt amb els duaners estem atrapant moltes persones”, diuen. L’esforç d’intensificar la lluita s’ha fet conjuntament entre la policia i els duaners. “Aquí els aturem quan venen en vehicles, però a la muntanya també estem fent una bona feina. Si van per allà els esperarà un cotxe a l’altra banda i aquí sí que no podrem fer res”, es lamenta un dels duaners.

Des de la joieria Jais expliquen com s’ha incrementat la seguretat a la zona. “Tot aquest mes hem vist com venien més policies que de costum i per a nosaltres va ser una gran notícia perquè ara estem més segurs que abans. Ja no es veuen persones solitàries al mig del poble amb els pantalons bruts de neu i carregant a l’esquena un farcell. La veritat és que no s’amagaven gaire”. El president de l’Associació de Veïns i Comerciants del Pas de la Casa, Òscar Ramon, també celebra la seva presència. “Sempre és una bona notícia tenir més ulls vigilant, i encara que desconec el dispositiu que estan muntant, me n’alegro perquè guanyem en seguretat”, apunta.

Temor entre els visitants

Malgrat que als comerciants els sembla molt bé tenir els agents vigilant pel poble, alguns també reconeixen que veure’n tants atemoreix la clientela. “Hi ha gent que té por de comprar tres o quatre cartons de tabac per si els atura la policia després”, explica un dels responsables del Futur Dog, que hi afegeix que “a ells els espanta una mica, però per a nosaltres és molt millor que controlin una mica més”. Un altre indica que alguns clients els han dit que “estan intimidats i els preocupa perquè no saben què passarà quan surtin de la botiga. Jo els explico per què estan aquí i aleshores es queden més tranquils. En el fons tothom vol que el Pas sigui un poble més segur i més tranquil”. Al responsable de Lomar 1980 no el preocupa que la clientela s’espanti, ja que “els policies fan la seva feina i a ningú li ha de preocupar que la facin. Això ja era un fàstic fa uns mesos, amb les mateixes persones comprant grans quantitats de tabac, almenys ara s’ha calmat”. Un altre afirma que ell ja no compra determinades marques perquè són les que busquen els contrabandistes. “Jo no vull els seus diners, sinó treballar i guanyar-me la vida honradament. No m’interessa que em comprin 50 cartons de cop. Jo el que vull és que els facin fora”, reclama. Des de Jais, les responsables de la joieria recorden com han vist “mil vegades les mateixes persones carregades amb tabac. És impossible que sigui tot per a ells, així que és evident a què es dediquen”. Òscar Ramon diu que aquest dispositiu a ell no l’afecta, ni tampoc a la seva clientela, encara que sí que mostra sorpresa pel fet que alguns es considerin intimidats. “La policia no intimida la gent i si a algú li inquieta serà perquè té alguna cosa a amagar”. Ramon també demana que l’operatiu no sigui exclusiu per a aquesta campanya, sinó que s’hauria d’ampliar a més objectius. “Hauria d’haver-hi més agents segons la gent hi hagi. Ara tenim milers de joves belgues i necessitem més policia que quan només estem nosaltres.”

Queixes del sector

Una protesta bastant generalitzada és que el dispositiu sigui “massa curt” i no duri gaires dies. “Fa molts anys que vivim aquí i sabem que el contraban va a èpoques. Arribarà un dia que marxaran i tot tornarà a la normalitat”, diuen des de Jais. “Avui ja hi ha menys policies. Esperem que no marxin gaire lluny”, clama un botiguer. Ahir no hi va haver tanta policia i el motiu és que el dispositiu és mòbil i es varia segons la jornada per “evitar que els contrabandistes s’acostumin a les nostres rutines”, diu un agent.

tracking