Numismàtica

Moneda per commemorar els 25 anys de Constitució

Moneda per commemorar els 25 anys de Constitució

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Butlletí Oficial de la Unió Europea ha fet pública la cara de la nova moneda de dos euros commemorativa que Andorra emetrà durant el primer trimestre d’enguany. La peça commemora el 25è aniversari de la Constitució i es posaran en circulació 75.000 unitats.

El disseny de la moneda representa el monument als homes i dones d’Andorra que van voler la Constitució i que està situat a la plaça del Consell General. El monument mostra les siluetes d’un home i una dona i commemora la voluntat expressada per la ciutadania del Principat en el referèndum del 14 de març del 1993 de convertir-se en un Estat constitucional, democràtic i social, com expressa l’article 1 de la Carta Magna. A la dreta del monument hi figura el mapa d’Andorra amb el lema del país Virtus Unita Fortior en el seu interior. Al voltant del disseny figuren les inscripcions 25è aniversari de la Constitució 1993-2018 i Andorra.

La que s’emetrà aquest primer trimestre serà la vuitena moneda commemorativa que el Principat posa en circulació. La primera, del 2014 i amb 100.000 peces, commemorava el vintè aniversari de l’ingrés d’Andorra al Consell d’Europa. El 2015 se’n van emetre dues més, amb 85.000 unitats cadascuna, dedicades al 25è aniversari de la signatura de l’acord duaner i al 30è aniversari de la majoria d’edat als divuit anys. L’any 2016 en van sortir dues, també amb 85.000 unitats cadascuna, dedicades al 25è aniversari de Ràdio i Televisió d’Andorra i als 150 anys de la Nova Reforma.

L’any passat, al desembre, se’n van emetre dues més de 85.000 peces cada una d’elles. La primera commemorava el centenari de l’adopció per part del Consell General d’El gran Carlemany com a himne nacional el 2 d’abril del 1917. La segona, la creació del lema Andorra, el país dels Pirineus.

tracking