Frontera amb França

Els accessos a França van estar tallats 320 hores l'any passat

La carretera del coll del Pimorent va sumar unes 200 de vet a la circulació i la que uneix el Pas i l’Hospitalet unes 120 més

Els accessos a França van estar tallats 320 hores l'any passatXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El temporal de neu el passat 2017 al Pas de la Casa va ser insòlit, tant que va ser el període dels darrers quatre anys en què més hores van estar tancats els accessos viaris a França. Entre l’RN-320, la carretera del coll del Pimorent, i l’RN-22, la de la frontera entre l’Hospitalet i el Pas, van sumar unes 320 hores de tancament, segons les dades publicades aquesta setmana pel departament d’Estadística. Per trobar una xifra similar respecte a la limitació de la circulació de vehicles per la frontera francoandorrana ens hauríem de remuntar al 2015 quan la circulació en les dues vies va estar prohibida unes 300 hores. El 2016, en canvi, no es va restringir l’entrada a França en cap moment.

Així mateix, les 144 hores totals de 2014 ja es van superar només en el primer mes de 2017. I és que el gener d’aquest any va ser el mes més problemàtic, atès que la neu va fer que l’RN-320 restés tancada durant 200 hores i l’RN-22 sumés 70 hores de prohibició a la circulació. Un total de 270 hores en un únic mes que van representar el 84% del total del temps de tancament d’accessos amb França del 2017. Les restriccions durant la resta de l’any van repartir-se entre el febrer, amb 9 hores al coll del Pimorent, i el desembre, quan van registrar-se tres episodis de vet a la circulació a l’RN-22 que van sumar 27 hores.

Afectacions al transport

Els camioners van ser un els col·lectius més afectats l’any rècord de tancament dels accessos amb França. El portaveu de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants (Atmca), Víctor Filloy, ha explicat al Diari que la solució és “disposar d’informació avançada respecte als horaris de tancament”. En aquest sentit, les autoritats del país veí van comprometre’s a finals de l’any passat amb els transportistes a comunicar-los els tancaments i l’aixecament de les restriccions amb antelació. Una mesura que va començar a funcionar al novembre, però que, tot i que la valora positivament, Filloy considera que “encara està lluny del que esperàvem”. A més, des de l’Atmca reclamen que la prohibició de circulació a vehicles voluminosos s’augmenti als camions de més de 26 tones. “Ara el vet està en les 19 tones, si tenen por que els camions es quedin creuats a la carretera, nosaltres tenim vehicles rígids de fins a 26 tones que ens permeten circular sense perill”. Els problemes dels transportistes van afectar també els comerços del Pas de la Casa, que depenen en gran mesura dels productes i dels turistes que arriben per França. “Hi ha una cosa segura, si la carretera està tancada afecta tant al Pas de la Casa com a Andorra sencera”, recorda el portaveu d’Iniciativa Publicitària, Jean -Jacques Carrié.

GRUIXOS DE 15 A 50 CENTÍMETRES A LES ESTACIONS

La nevada que va caure ahir intermitentment a tot el país no va afectar de manera destacada el trànsit. Això és el que van assegurar des del departament de Mobilitat, tot assenyalant que “la circulació no va situar-se fora del que és normal a cap punt del Principat”. No obstant això, Mobilitat va activar de matinada la fase groga a causa de la intensitat de la nevada a les parròquies altes, i va fer necessari l’ús d’equipaments a la CG-2 a partir de Canillo, a la carretera general a partir de Llorts i a l’RN-22 en l’accés a França durant gran part del dia. Quant al trànsit a la resta de la xarxa viària del país, no van registrar-se retencions importants, tot i que a la frontera hispanoandorrana sí que va haver-hi cues de sortida de poc més d’un quilòmetre des dels volts de les cinc de la tarda fins a les vuit del vespre. L’afectació a la frontera amb França no va ser destacable, atès que només va restar tancada durant uns pocs minuts per treballs per treure neu de la carretera, si bé es va prohibir l’accés des del país veí als camions de més de 19 tones durant tot divendres.

Pel que fa a les pistes d’esquí, des de Vallnord van explicar que la neu no va provocar cap incidència en les seves instal·lacions. De fet, van agrair “una neu de qualitat, perquè està nevant pols i no està fent vent”, que va deixar uns 30 centímetres a Pal-Arinsal i uns 50 a Ordino-Arcalís. Per la seva banda, a Grandvalira van celebrar la nevada d’una qualitat “màxima”, que va deixar més de a 15 centímetres a les cotes més baixes i que permetrà, segons les seves previsions, que l’estació obri totes les pistes “diumenge o a partir de la setmana vinent”. I és que ahir va nevar “pols i no neu dura com fins ara”, van comentar. Quant a les afectacions pel temporal, van afirmar que “no va haver-hi problemes importants”, tot i que dos remuntadors van haver de suspendre el seu servei al matí a causa del vent.

Els accessos a França van estar tallats 320 hores l'any passat

tracking