Política

El Consell d'Europa diu que si Pallarés torna a ser membre titular, tot arreglat

La solució arribaria si la delegació és la mateixa d’abans dels canvis i el grup mixt ho accepta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conflicte per la composició de la delegació andorrana al Consell d’Europa va fer ahir un nou gir perquè des de l’ens s’ha ofert que la solució sigui tornar a la mateixa distribució que hi ha hagut durant tota la legislatura fins al trencament del grup liberal. Amb aquest camí Judith Pallarés (liberal) tornaria a ser el membre titular mentre que Víctor Naudi (grup mixt-SPD) seria novament suplent. Ara cal que el grup mixt hi doni el vistiplau.

Cal rebobinar per entendre la solució. Quan els liberals es trenquen i el grup mixt passa a tenir deu consellers s’interpreta que el segon membre titular de la delegació al Consell d’Europa no pot continuar sent la liberal Pallarés, perquè s’ha de respectar que la segona força parlamentària ha passat a ser el grup mixt. Es creia que el Consell d’Europa estableix l’obligació que els dos membres titulars siguin els dels dos grups parlamentaris més grans. Amb aquest convenciment es fixa que el grup mixt nomeni el segon membre titular (el primer és per a DA) i s’elegeix Víctor Naudi.

El nomenament de Naudi provoca l’embolic perquè els dos membres titulars són homes i el Consell d’Europa exigeix que entre els titulars com a mínim n’hi hagi un de cada gènere (la delegació espanyola, per exemple, la formen 9 homes i 3 dones). Aquí neix el conflicte. Però el Consell d’Europa ha comunicat que respecte a la representativitat dels grups no s’obliga que els dos majoritaris nomenin els titulars. Mentre els grups tinguin un membre, titular o suplent, es compleix el reglament i per tant amb Pallarés de titular, tot arreglat, si el grup mixt ho accepta.

En la sessió del Consell d’Europa d’ahir es va tractar el tema de la composició de la delegació andorrana per la manca de paritat. Es va acordar donar les credencials a Andorra amb la condició que abans de l’abril s’hagi canviat la composició i un dels membres titulars sigui una dona. Si no es fes el canvi (que es farà) es perdria el dret a participar-hi.

tracking