política

El PS obrirà el dret a vot a les primàries a tota la ciutadania

La formació permetrà el vot als residents majors de 16 anys, com el 2014, però no demanarà que s’inscriguin amb anterioritat

El PS obrirà el dret a vot a les primàries a tota la ciutadaniaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) permetrà a tots els residents majors de 16 anys votar a les eleccions primàries per escollir el candidat a cap de Govern per a les pròximes eleccions generals sense cap cens previ. Aquesta seria la principal diferència respecte a la votació per escollir el candidat del 2014, quan Pere López es va imposar a Àlex Rossell. Segons ha pogut saber el Diari, la via de no optar per un cens previ serà l’escollida pel partit, tot i que ha generat algunes reticències dins de la formació. El motiu per escollir aquesta opció de votació és que el PS, que segueix reivindicant que es redueixi el període per sol·licitar la nacionalitat als deu anys, vol mostrar que és un partit obert a tota la ciutadania.

L’opció de no obrir un cens previ, que no va ser esmentada pel partit en la roda de premsa de dilluns per anunciar l’inici del procés de les primàries, només s’aplicaria en cas que hi hagués més d’un candidat per aspirar a ser el número u de les llistes nacionals a les eleccions previstes per a l’any que ve. De moment, només Pere López ha anunciat que té intenció de presentar-se a les primàries del PS. Per la seva banda, la primera secretària de la formació, Susanna Vela, va explicar al Diari que la possibilitat de celebrar les primàries sense registre previ es va estudiar dimarts a l’executiva del partit. Vela va afegir que aquest mètode “és una opció” i és similar al que ja fan servir algunes formacions en altres estats. Vela va explicar que serà el comitè directiu qui haurà de donar el vistiplau al reglament de les primàries aquest cap de setmana, quan s’obrirà el termini per presentar candidatures per aspirar a ser candidat a cap de Govern de la formació.

“La gent podrà anar a votar en aquell mateix moment i no caldrà haver-se apuntat ni registrat a cap lloc”, va dir Vela, que va precisar que els votants s’haurien d’identificar en el mateix moment de vot amb un document d’identitat o passaport. Tot i que després no podran votar a les eleccions nacionals ni a les comunals per llei, Vela va dir que el fet de permetre votar els residents majors de 16 anys “és una manera de donar valor a la seva opinió”. “Per a nosaltres, el seu vot és important encara que no puguin votar a les eleccions”, va dir Vela.

La formació socialdemòcrata també defensa al seu programa electoral el dret de permetre el vot als residents als comicis comunals. “Continuarem amb la proposta que ja vam fer i per tant la continuarem defensant perquè això sigui possible”, va dir Vela, que es va mostrar esperançada perquè aquesta opció sigui una realitat a les comunals del 2023.

DUES SETMANES PER PRESENTAR-SE

Des de diumenge i durant les dues pròximes setmanes, els afiliats que vulguin aspirar a ser escollits candidats a cap de Govern podran presentar la seva candidatura. Com a mínim, necessitaran 25 signatures d’altres afiliats de la formació. En cas que només es presenti una sola persona, el partit la nomenaria la candidata a cap de l’executiu a mitjan febrer. En cas de més aspirants, el procés es podria allargar fins a mitjan març, en funció de si fes falta arribar a la segona volta de les primàries. En la votació del 2014 van participar 172 persones.

tracking