El Consell d'Europa alerta de la baixa indemnització per malaltia

Espot defensa que qui no arriba al mínim pot optar a prestacions socials

El Consell d'Europa alerta de la baixa indemnització per malaltiaSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comitè europeu dels drets socials del Consell d’Europa considera que l’import mínim de les indemnitzacions de malaltia i de les prestacions en cas d’accident de treball o de malaltia professional són insuficients a Andorra, perquè estan per sota del llindar de pobresa, establert en el 40% dels ingressos mitjans. Dels 19 aspectes avaluats en el període 2012-2015 dins del que marca la Carta Social Europea, n’hi ha cinc, de fet, que presenten mancances. Ho va explicar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va destacar, en la roda posterior al consell de ministres, que el Principat compleix “el 75%” dels drets socials sobre la salut. El ministre també va dir que tot i que Andor­ra no ha ratificat el Codi europeu de la Seguretat Social, l’informe indica que el país és a un nivell que li permetria fer-ho.

Espot va defensar que s’ha actuat en alguns dels àmbits i que ha faltat pedagogia “sobre la idiosincràsia” del país per explicar les especificitats andorranes en alguns apartats, com precisament en el de les indemnitzacions. Espot va recordar que no s’ha tingut en compte que la indemnització es paga “sobre les cotitzacions” i que si la prestació contributiva no és suficient “es pot completar amb una prestació social complementària” amb què sí s’arriba al mínim que marca Europa.

Entre els apartats en què Andor­ra no compleix amb la carta europea hi consta la falta d’una protecció adequada als autònoms, la manca d’una assistència mèdica als residents no legals i una legislació que no cobreix de manera específica una majoria de riscos laborals. Xavier Espot va recordar que s’està treballant en el desplegament reglamentari de la llei de seguretat laboral, i que alguns dels incompliments avaluats el 2015 s’han resolt en l’actualitat.

tracking