POLÍTICA

DA i el grup mixt discrepen per la delegació al Consell d'Europa

Cap dels dos vol cedir per complir amb la paritat entre homes i dones

DA i el grup mixt discrepen per la delegació al Consell d'EuropaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

DA i els consellers del grup mixt discrepen sobre la manera com s’ha de recompondre la delegació del Principat a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. Per resoldre l’incompliment de la regla de paritat de l’ens de l’organisme europeu, que estipula que almenys hi ha d’haver un home i una dona a la comitiva de cada país, hi ha dues opcions possibles que no generen unanimitat entre els dos grups parlamentaris.

La primera és un canvi de cromos dins de DA i que l’actual president de la delegació, Carles Jordana, deixi de ser el president i membre titular de la delegació, i que el seu lloc l’ocupi Patrícia Riberaygua. Aquesta és l’opció desitjada pel grup mixt, però DA al·lega que no són ells qui en el fons han creat el problema, sinó que ho han fet els membres de les diferents formacions que ara comparteixen el mateix espai a l’hemicicle. Consideren que és el grup mixt qui havia de proposar un candidat titular que li correspon com a segon grup més gran al Consell, i que ara han de ser ells els que han de trobar una solució a aquest contratemps.

L’altra possibilitat, en aquest cas preferida per DA, és substituir Víctor Naudi, que va ser escollit el 18 de gener passat en una sessió del Consell General convocada expressament per anunciar dins dels terminis previstos els membres titulars i suplents de la delegació andorrana al Consell d’Europa. El grup mixt, però, no és partidari d’aquesta opció perquè es trencarien els equilibris de les negociacions durant el bloqueig per decidir qui ostentava la presidència, ara a mans de Josep Pintat. La candidata que podria obtenir més suports seria Carine Montaner (UL-CC), que en aquest cas no seria de la línia d’SDP. El Consell té fins al 23 de març per escollir els nous membres de la delegació, que podrien ser votats novament aprofitant la sessió per aprovar els pressupostos, dels quals ara s’estan debatent les esmenes. El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va culpar ahir DA i el síndic general de la situació perquè van ser ells qui van permetre la votació, i els va acusar de “lleugeresa” i “desconeixement” dels expedients.

tracking