relació amb frança

L'informe francès sobre el contraban inclou errors greus

El treball del ministeri de l’Interior francès recull fets com ara el possible ús de beneficis del tràfic il·lícit per finançar grups terroristes sense cap indici de veracitat

L'informe francès sobre el contraban inclou errors greus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’informe del ministeri de l’Interior francès sobre el contraban ha creat malestar a diferents vessants. Des del Govern, l’administració de Justícia i part de la comunitat francesa no s’acaba d’entendre que s’incloguessin algunes acusacions que no tenen cap indici de credibilitat i que directament intenten posar Andor­ra en el punt de mira. Al mateix temps hi ha dubtes sobre el paper que ha estat jugant i juga l’ambaixada de França a Andorra. Hi ha dues afirmacions, segons diferents fonts, que han molestat especialment. La primera fa referència que suposadament se sospita que una part dels beneficis que s’estan obtenint del contraban de tabac a França podrien acabar finançant l’islamisme radical. Concretament l’informe citava que “les grans sumes recollides en aquest circuit podrien ajudar finalment a finançar grups islamistes radicals” i s’hi afegia que “representa un risc important per al nostre país”. La segona acusava la Batllia i les autoritats andorranes d’entorpir accions anticontraban. El ministeri de l’Interior francès es queixava pel fracàs en tres operacions “a causa de les interferències provocades per les intervencions judicials i per les decisions andorranes de procedir de forma unilateral a realitzar les operacions sense consultar-ho amb les autoritats franceses”. Aquest seria el motiu pel qual s’han produït un “escassos resultats” contra el contraban en relació a “la inversió realitzada per França”.

Cap de les dues afirmacions disposa d’exemples ni de proves i no se sap d’on ha sortit la informació que les ha motivat. El malestar al Govern, Justícia i part de la comunitat francesa es troba en el fet que tenen la sensació que s’està intentant donar una imatge sobre els poders públics que no es correspon a la realitat. I hi ha dubtes sobre quin paper està jugant l’ambaixada francesa a Andorra. Les sospites envers la delegació francesa venen tant perquè és possible que sigui la representació diplomàtica qui ha facilitat part de les informacions i/o com a mínim no ha comunicat a París que no es corresponen amb la realitat. Es considera que l’ambaixada ha de ser perfectament conscient dels avenços que s’han estat fent, de les actuacions policials realitzades, dels canvis legislatius engegats, de la col·laboració de la Batllia i de les autoritats andorranes (fins i tot amb detencions de comerciants) i que no hi ha ni una sola prova que apunti que els francesos que venen a treure’s un sobresou passant alguns cartrons il·legalment estiguin finançant activitats ter­roristes.

Les posicions crítiques arriben perquè afirmacions com les que imputa l’informe provoquen una alarma que va molt més enllà del problema concret del contraban. En el moment que s’intenta unir tràfic il·lícit de tabac i islamisme radical sense que fins ara –pel que és públic– no hi hagi cap indici de vinculació, s’està buscant crear un estat de preocupació que perjudica clarament Andor­ra. Les tensions creades per l’informe (entregat a l’Assemblea Nacional Francesa) han obligat Toni Martí a fer més d’un viatge a París les darreres setmanes, ja que l’executiu considera que és el principal problema actual en les relacions amb els països veïns. El cap de Govern es va reunir amb Patrick Strzoda, representant del Copríncep francès, i ha volgut trobar-se amb el ministre d’Acció i Comptes Públics, Gérald Darmanin. L’objectiu de Martí és exposar a les altes instàncies de l’administració francesa, com va avançar ahir el Diari, la ferma voluntat de col·laborar amb París en la lluita anticontraban. El cap de l’executiu ha volgut tallar de forma immediata, segons fonts properes a l’executiu, els efectes negatius que pogués tenir per a Andorra l’informe sobre el contraban.

NO VOLEN UN NOU 'CAS DE MATHA'

El mandat com a ambaixadora francesa de Ginette de Matha no va deixar massa bon record a les autoritats andorranes perquè va voler tenir un paper molt actiu al voltant de l’acord d’associació. I el paper que va voler jugar va ser d’un posicionament molt més dur i restrictiu envers Andorra que la pròpia Unió Europea. Aquest escenari va arribar a crear situacions tenses, entre les quals una trobada amb consellers generals on De Matha va ser molt crítica i es va posicionar clarament perquè Andorra renunciés al sector del tabac.

TONI MARTÍ ES TROBA A PARÍS AMB EL MINISTRE GÉRALD DARMANIN

Toni Martí i Jordi Cinca es van reunir ahir a París amb el ministre d’Acció i Comptes Públics, Gérald Darmanin, per tractar temes al voltant de la col·laboració contra el contraban de tabac. S’ha aprofundit en com s’ha d’aplicar el conveni de col·laboració transfronterera i en la necessitat de reforçar l’ajuda mútua. S’ha parlat de les accions conjuntes per aplicar a la zona fronterera.

tracking