Privatització de SECNOA

Saetde és l'únic que presenta oferta per a Arcalís

Mortés apunta que si l’adjudicació es fa realitat impulsarà sinergies i pot haver-hi un forfet conjunt entre l’estació d’Ordino i Pas de la Casa-Grau Roig

Saetde és l'únic que presenta oferta per a ArcalísFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Saetde va confirmar-se ahir com l’única empresa que ha presentat una oferta per obtenir el 76% de les accions d’Arcalís i per tant esdevenir-ne el soci majoritari, amb una inversió de com a mínim tres milions d’euros. El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va valorar “molt positivament” la proposta per entrar a Secnoa (la societat que gestiona el camp de neu d’Arcalís) un cop feta l’obertura de pliques del concurs públic. Mortés va apuntar, de fet, que si Saetde, amb Joan Viladomat com a màxim accionista, acaba agafant les regnes de l’estació d’esquí ordinenca, s’obrirà la porta “a establir sinergies compartides” amb Pas de la Casa-Grau Roig. El cònsol major va parlar, per exemple, d’un forfet conjunt entre els dos camps de neu: “jo penso que és una opció perfectament possible i que tindria molt de sentit”, va dir.

El comú d’Ordino preveu tenir damunt la taula un informe sobre l’oferta de Saetde abans de final de febrer i podria procedir a l’adjudicació entre els mesos de març i abril, segons va estimar el cònsol. La proposta de Saetde per a Arcalís va presentar-se ahir mateix pocs minuts abans del migdia, hora en què es tancava el termini.

Concessió per a 50 anys

Segons ha pogut saber el Diari, l’oferta manté tot l’essencial que es plantejava per a la concessió, de manera que contempla adquirir el 76% de les accions de Secnoa amb una inversió inicial de tres milions d’euros i set milions d’euros més per al desenvolupament de les accions previstes al pla director. Ara bé, Saetde incorpora el seu punt de vista en aquells aspectes del plec de bases que per la complexitat del document quedaven susceptibles d’interpretació i ha demanat que es publicitin per evitar que sorgeixi cap dubte futur en la relació entre inversor privat i comú, ja que es tracta d’una concessió que es fa per a un total de 50 anys.

Si el comú d’Ordino adjudica finalment l’ampliació de capital a Saetde, aquesta passarà a ser, almenys durant aquesta temporada i la següent, l’única societat amb presència a Vallnord i a Grandvalira, el que pot facilitar la creació de sinergies.

Josep Àngel Mortés va subratllar ahir que Saetde és una empresa “pionera” al món de l’esquí al país, amb més de 50 anys d’experiència al sector. Mortés va recordar que l’ampliació de capital a Secnoa ha de facilitar les inversions previstes al pla director d’Arcalís, amb el telecabina que ha de connectar el peu de l’estació de l’Hortell amb el peu del sector de la Coma com a projecte destacat per a la propera temporada d’hivern.

Mortés també va posar en valor que l’ampliació de capital donarà aire a les arques del comú que podrà invertir en la parròquia. “El soci invertirà a Arcalís i el comú podrà fer-ho a la parròquia, al final això obrirà a Ordino un cercle virtuós”, va expressar el cònsol major. I és que tot i que va reiterar que ara cal esperar que la proposta tingui el vistiplau dels serveis jurídics del comú, Josep Àngel Mortés no amagava ahir que estava content. “Estic més que satisfet, perquè amb l’obertura de pliques avancem en el procediment per a l’entrada d’un soci inversor”, va destacar.

El cònsol ordinenc també va confirmar ahir que en tot aquest procés només Saetde va establir diàleg amb el comú per interessar-se per Arcalís. Fins a quatre entitats van retirar el plec de bases, Saetde, una segona empresa, i dos comuns, que probablement van fer-ho a tall informatiu.

La consellera de Liberals + Independents, Sandra Tudó, a la minoria, va explicar que l’oferta “ens alegra” i “ha de servir per aconseguir inversió externa” i assegurar el futur de l’estació d’esquí i el desenvolupament del pla director. Sandra Tudó va reconèixer que l’empresa Mountain Peak, que des de Liberals havien assenyalat com a interessada en el concurs, finalment no va acabar retirant el ple de bases.

ABSTENCIÓ DEL COMÚ D'ENCAMP

El comú d’Encamp, que té el 34% de les accions de Saetde, va remetre’s ahir a les declaracions que el cònsol major, Jordi Torres, havia fet fins ara sobre la qüestió. “La petició és que Encamp sigui una prioritat per a Saetde, però si ha d’invertir fora de la parròquia, és preferible que sigui dins el país.” Els representants del comú d’Encamp en l’última junta de Saetde van abstenir-se justament en el punt que va debatre’s en relació a la proposta de presentar-se al concurs ordinenc per esdevenir el soci majoritari d’Arcalís, amb un 76% de les accions de Secnoa i tres milions d’inversió mínima.

tracking