política

López acusa el Govern de crear entitats per col·locar-hi càrrecs

El PS denuncia que la “proliferació” fa augmentar la despesa cada any

López acusa el Govern de crear entitats per col·locar-hi càrrecsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PS va acusar ahir el Govern de crear organismes i entitats de control per col·locar-hi afins seus. En la roda de premsa de presentació de les seixanta esmenes dels pressupostos d’aquest any, que encara s’han de debatre en comissió, el conseller general del PS, Pere López, va criticar la “proliferació d’entitats” que s’han creat els últims anys i va assegurar que les haurien pogut assumir, excepte l’AREB, institucions existents.

“És la manera de fer de DA. Els fets demostren que multiplica la despesa exercici rere exercici”, va denunciar López, que va afegir que el partit taronja ha creat una “oficina de col·locació que tendeix a anar augmentant”. En les esmenes als pressupostos, el PS demana reduir, per exemple, les despeses de personal fix i del consell d’administració d’Andor­ra Desenvolupament i Inversió o del Consell Regulador del Joc, i el partit considera “excessiva” alguna de les despeses en concepte de remuneracions a l’AREB.

EL PS també vol que es redueixi la partida prevista de 8,2 milions d’euros per a l’edifici The Cloud a només 1,8 milions. A canvi, demana més inversió a la xarxa d’Andorra Telecom, a qui López va acusar d’imposar tarifes amb “un afany recaptatori”. López, a més, va criticar que l’executiu es beneficiï dels recursos obtinguts per les parapúbliques, que l’any passat van aportar 27 milions d’euros a les arques públiques. “El Govern s’ha instal·lat en el recurs fàcil de pujar partides per a serveis”, va etzibar López. A més, el partit demana que es tingui en compte una ubicació alternativa per a l’ETR prevista a l’Aldosa i proposa que es facin estudis per analitzar-ne la viabilitat a la collada de Beixalís.

D’altra banda, Pere López va afirmar que el bloqueig al grup mixt no ha afectat el treball de les comissions. El conseller socialdemòcrata va posar com a exemple que la de Finances encara no s’ha pogut reunir perquè els serveis jurídics encara no han pogut tenir prou temps material per analitzar el contingut de les propostes dels grups.

EL PS ENGEGA EL PROCÉS DE PRIMÀRIES PER ESCOLLIR EL CANDIDAT PER A LES ELECCIONS

El PS posarà en marxa dissabte el procés per organitzar les primàries per escollir el candidat a cap de Govern les pròximes eleccions. El comitè directiu de la formació es reunirà per estipular el reglament i obrir el procés de primàries, que serà molt similar al que ja es va organitzar el 2014, segons van anunciar ahir el secretari d’organització del PS, Carles Sánchez, i la consellera del comú d’Escaldes-Engordany i vocal del comitè executiu de la formació, Cèlia Vendrell. El candidat més ben posicionat és, a hores d’ara, l’actual president del partit, Pere López, que en el procés de fa quatre anys es va imposar a Àlex Rossell, que a l’estiu va anunciar que no té intencions de presentar-se un altre cop. L’actual president del PS sí que va dir amb anterioritat que es tornarà a postular per ser escollit candidat a cap de Govern. Vendrell va avançar, sense concretar cap nom, que “hi ha gent que està madurant la possibilitat de presentar-se”.

Per postular-se a les primàries, caldrà presentar unes 25 firmes d’afiliats, i en el procés de votació també hi podran tornar a participar els residents majors de 16 anys, que s’hauran d’inscriure prèviament al cens. A partir de diumenge s’obrirà un procés d’unes dues setmanes per presentar les candidatures, i si només s’hi presenta una persona, el partit la nomenaria la candidata a cap de Govern a mitjan febrer. En cas de més aspirants, el procés s’allargaria fins a mitjan o finals de març, en funció de si fos necessari arribar a la segona volta de les primàries. El PS es mostra confiat a superar la participació de les primàries del 2014, que es va xifrar en 172 persones. El partit compta amb 350 fidels entre afiliats i simpatitzants, que tindrà el dret de vot assegurat a les primàries.

tracking