Cas BPA

Corts ajorna el judici del 'cas Gao Ping' sense data fixada

El tribunal anunciarà la setmana que ve si manté o expulsa de la causa el representant del Govern i/o
els actors civils

Corts ajorna el judici del 'cas Gao Ping' sense data fixada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts ha ajornat sense data el judici del cas Gao Ping després que ahir va acabar la cinquena de les jornades que s’han dedicat a la presentació i el debat de les qüestions prèvies presentades per les defenses dels 25 processats. El president del tribunal, Josep Maria Pijuan, va explicar que la resolució de les qüestions prèvies es farà per blocs. El primer engloba les dues que es van presentar per fer fora de la causa el representant del Govern i els actors civils, és a dir els advocats que representen alguns accionistes minoritaris i alguns preferentistes. Serà durant la setmana que ve que el tribunal comunicarà a les parts la decisió sobre l’expulsió o no.

En tot cas, Pijuan espera que sigui quina sigui la resolució adoptada, la part que se senti perjudicada presentarà recurs. En el cas que ho facin el Govern i/o els actors civils, tindran dret a fer-ho davant la sala penal del Tribunal Superior. Si aquesta instància decidís mantenir-los fora de la causa, encara podrien recórrer al Constitucional. Si la decisió de Corts és la no-expulsió de la causa, els lletrats defensors només podrien presentar recurs d’empara al Tribunal Constitucional.

El president del tribunal va explicar que, de presentar-se recursos, esperaran a la resolució dels mateixos. El que no volen en cap cas és que un cop començada la vista, un recurs obligui a tornar a iniciar el judici, fet que faria que cap dels tres magistrats poguessin formar part del tribunal.

La resolució dels possibles recursos podria durar mesos. “Estarem el temps que faci falta. El judici se celebrarà quan es pugui”, va dir Pijuan, que també va indicar que de no haver cap recurs, la vista trigarà almenys tres setmanes a reprendre’s. El tribunal vol que les parts tinguin temps per poder estudiar la documentació afegida els darrers dies al sumari.

De la resta de les qüestions prèvies, que estarien en un segon bloc, el Tribunal de Corts es pronunciarà quan es reprengui la vista oral i conforme vagin sortint en el dia a dia del judici.

Rèplica a Josep Antoni Silvestre

El judici es va reprendre ahir amb la rèplica a les qüestions prèvies presentades dijous per Josep Antoni i Judit Silvestre. La resta de defenses es va solidaritzar amb ell i, com era previsible, la fiscalia s’hi va posicionar en contra. Respecte a les actes del comitè de prevenció de blanqueig i d’ètica i del consell d’administració de BPA, Alfons Alberca va defensar la manera de fer de la batlle instructora. Josep Antoni Silvestre va insistir a denunciar el trencament de la cadena de custòdia i va demanar al tribunal que les torni a examinar per veure si s’han manipulat o no o si falten pàgines o no. “La prova encara és salvable”, va dir, en referència que si de l’anàlisi en resulta que es va actuar correctament amb les actes no seria nul·la.

La darrera qüestió prèvia la va presentar Antoni Duró, lletrat del membre del comitè de prevenció de blanqueig de BPA, Josep Elfa, que va demanar l’expulsió del sumari de les causes que s’hi han annexat. Són les dels casos Emperador i Redder, o la comissió rogatòria internacional enviada a Espanya en relació a Rafael Pallardó, entre d’altres, que l’advocat considera que s’han afegit de forma irregular. “Demano rigor i proporcionalitat. Hi ha manca de rigor en la causa”, va dir Duró, que considera que mantenir-les aniria contra el dret al procés degut, a la intimitat i a la seguretat.

CLAUS DE LA JORNADA

1 Acaba la discussió de les diferents qüestions prèvies

Els cinc primers dies de judici del cas Gao Ping el Tribunal de Corts els va reservar per discutir les qüestions prèvies de les defenses. Ahir, com estava previst, es va donar per acabada aquesta part de la vista oral.

2 Les primeres resolucions, la setmana vinent

El president del tribunal, Josep Maria Pijuan, va anunciar que la setmana que ve se sabrà si el representant del Govern i/o els actors civils podran continuar a la causa. Espera recursos sigui quina sigui la resolució.

3 Judici suspÈs fins a saber com acaben els recursos

Si s’expulsa el Govern o els actors civils, tots dos poden presentar recurs d’apel·lació. Primer a la sala penal del Superior i després al Constitucional (TC). Si recorren les defenses només poden fer-ho al TC.

4 La fiscalia acusa de manca de lleialtat les defenses

La setmana de qüestions prèvies ha posat en relleu el malestar del fiscal general, Alfons Alberca, amb algunes de les defenses. Va acusar-los de manca de la lleialtat que en un judici han de mantenir les parts.

Corts ajorna el judici del 'cas Gao Ping' sense data fixada

tracking