Cas BPA

Les defenses volen fora els accionistes minoritaris i els preferentistes

Consideren que en un delicte de blanqueig no hi ha lloc per reclamar cap responsabilitat civil

Les defenses volen fora els accionistes minoritaris i els preferentistesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les defenses dels 25 acusats en el cas Gao Ping van demanar ahir l’expulsió del judici dels actors civils, és a dir, els accionistes minoritaris i els preferentistes que s’han personat a la causa. Ho han fet per reclamar danys i perjudicis per la pèrdua de valor –van quedar a zero– de les accions i de les preferents. Els lletrats, que a més de l’expulsió van demanar que se’ls condemni a pagar les seves costes, consideren que els actors civils no tenen dret a personar-se en una causa penal perquè no són víctimes del delicte que s’està jutjant –el blanqueig de diners de l’empresari xinès que hauria fet Rafael Pallardó mitjançant compensacions amb gestors de BPA– i que haurien d’haver optat per la via civil. El delicte de blanqueig no preveu responsabilitat civil, van recordar alguns dels advocats, entre els quals el defensor de la qüestió prèvia: Salvador Capdevila.

El fiscal, que va deixar a criteri del tribunal si s’expulsa els actors civils de la causa, va tornar a censurar els advocats defensors pel fet que no impugnessin la seva presència quan es va saber, fa dos anys, que exercien accions.

Els representants dels actors civils –tres ho són dels accionistes minoritaris i un dels preferentistes– consideren que estan legitimats a estar en la causa perquè malgrat no ser víctimes del delicte que s’està jutjant, sí que s’han vist perjudicats perquè va ser la presumpta actuació delictiva feta des de BPA la que va comportar la mort del banc. Tots van mostrar la indignació respecte que a més de demanar que se’ls expulsi se’ls reclami pagar les costes.

Qui ha estat el causant de la mort de BPA va donar vida al debat. Per als actors civils és clar que si es demostra que a l’entitat hi havia un mecanisme per poder blanquejar, és aquesta i no cap altra la causa de la desaparició.

L’advocada defensora Anna Solé té un únic culpable: el Govern. “BPA l’ha matat l’Estat, el Govern, per omissió del deure de socors”, va assenyalar, per recordar que la nota de la FinCEN va donar un termini de 60 dies a Andorra per al·legar. Va parlar que sent una entitat amb llicència de l’INAF i que seguia els directrius de la UIFand, almenys hauria d’haver tingut el benefici del dubte. “El Govern hauria d’haver defensat el nostre país, el nostre sistema financer, BPA i els seus treballadors”, va sentenciar.

Segons l’advocada, a qui han de reclamar danys i perjudicis els actors civils és a l’AREB, que va decretar la resolució de BPA, i en conseqüència a qui la controlava, que és el Govern.

Per primer cop durant aquest debat de qüestions prèvies, el tribunal va permetre qüestionar les rèpliques dels advocats de la defensa. Només als actors civils. L’advocat Jean Michel Rascagneres, que defensa els interessos d’un grup d’accionistes majoritaris, va ser molt clar: “Estic convençut que la mort de BPA és culpa de l’actuació d’alguna de les persones que es troben aquí assegudes.”

UN DOCUMENT DEL GAFI, EN CONTRA D ELA CONSPIRACIÓ

La teoria de la conspiració va tornar a planar ahir pel judici. Alguns defensors van tornar a posar sobre la taula les accions que hauria fet la coneguda com a policia patriòtica espanyola perquè la FinCEN declarés BPA com a entitat de primer risc de blanqueig. El lletrat dels actors civils Jean Michel Rascagneres va posar en dubte que dos Torrentes de la guàrdia civil poguessin influir en la intel·ligència dels Estats Units. Va recordar l’informe del GAFI sobre Espanya del 2014, on la FinCEN ja vinculava BPA amb activitats de blanqueig de diners quan es parla del cas Emperador.

DARRERA JORNADA DE QÜESTIONS PRÈVIES DEL JUDICI PEL 'CAS GAO PING'

La d’avui, si tot va com està previst, serà la darrera jornada de qüestions prèvies del judici pel cas Gao Ping. L’ordre del dia inclou acabar de debatre les que ahir van presentar els advocats defensors Judit i Josep Antoni Silvestre. El lletrat Antoni Duró, que representa qui era membre del comitè de prevenció de blanqueig de BPA Josep Elfa, defensarà la darrera qüestió prèvia del judici. Quan acabi, la pilota estarà en mans dels tres magistrats que conformen el tribunal, que hauran de decidir quines accepten i en quin sentin. Si el judici no s’acaba suspenent, les declaracions dels acusats començaran la setmana que ve.

tracking