'Peixera' de periodistes

L’espai de control tècnic de la sala de Prada Casadet pot convertir-se en lloc habitual de treball dels periodistes els propers mesos. A poc a poc els mitjans s’estan fent seu un espai que per a alguns s’acabarà convertint en segon habitatge.

'Peixera' de periodistesXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

na de les novetats del judici del cas Gao Ping respecte al que succeeix habitualment a la Batllia és que els periodistes que segueixen la vista estan ubicats en un espai separat a la sala. A Prada Casadet s’han habilitat dues de les tres peixeres del control tècnic per ubicar la desena de periodistes que estan seguint des de l’inici el judici. Un espai que, per sort per als seus ocupants, està relativament ben aïllat sonorament de la sala, fet que permet expressar lliurament les opinions dels sacrificats periodistes, bona part d’ells poc acostumats a treballar en horari tan matinal. Tot i que les 9.30 per començar és una hora que ja agrairien la majoria dels treballadors, la tasca de periodista, sobretot als mitjans escrits, comença habitualment un parell d’hores més tard. Així, si es vol saber qui és periodista, si fa cara de son, n’és un.

I és una sort el bon aïllament de les peixeres no per les preguntes que es fan entre ells els treballadors dels mitjans de comunicació amb l’objecte d’aclarir conceptes respecte al que s’està explicant a la sala. Es fan aquest tipus de preguntes, però el que podria provocar un advertiment del president del tribunal serien els comentaris, diguem humorístics, del desenvolupament de les vistes. Un ja s’ha convertit en un clàssic: la reacció, entre burleta i de fart a les intervencions de l’advocat Josep Antoni Silvestre. No només pel seu contingut, que pot ser més o menys brillant, sinó perquè de moment no està deixant passar cap oportunitat d’intervenir. També, el “no s’escolta res”, quan el lletrat Alfons Clavera intervé, pels problemes que li està causant el micròfon.

Les peixeres dels periodistes van evolucionant conforme passen els dies de judici. Els primers hi havia una important mancança de cadires. Ja s’ha solucionat. Hi ha tamborets per a tothom. Pot semblar una barra de bar, però permet als redactors prendre notes amb certa comoditat. No s’ha resolt la qüestió del fred. La solució, per a alguns, és anar abrigat com si s’estigués a la neu.

En setmana de qüestions prèvies, no és moment de prendre mesures dràstiques. Si finalment hi ha judici, potser ja es podrà pensar a fer més amable l’espai. Algun periodista ja ha insinuat la possibilitat de portar una planta i la foto de la família. No es descarta una màquina de cafè –qui ha provat el que surt de la que hi ha a la sala de Prada Casadet pot donar fe de la baixa qualitat del que s’hi serveix– i vist que les sessions s’estan allargant fins a les tres de la tarda, ja s’ha parlat d’una petita nevera amb cerveses per fer el vermut.

Més enllà de la broma, la decisió d’ubicar els periodistes a les peixeres, on tenen so directe de la sala de vistes i visió perfecta del que està passant, es valora molt positivament pels periodistes. Permet la mobilitat i treballar amb millors condicions que a les sales de l’edifici de les columnes, on comparteixen espai amb els magistrats, els advocats, la fiscalia i els acusats.

QÜESTIONS PRÈVIES RELATIVES ALS ACTORS CIVILS PRESENTS AL JUDICI

Una quinzena de petits accionistes estan personats com a actors civils en el judici del cas Gao Ping amb l’objectiu de recuperar els diners equivalents a les accions que tenien de Banca Privada d’Andorra (BPA). Al mateix temps, hi ha quatre clients que també es personen de la mateixa forma amb la intenció de recuperar el capital corresponent a les accions preferents del banc. Tant les accions com les preferents van quedar amb valor zero després de l’esclat del cas BPA i el consegüent procés de resolució de l’entitat. Els accionistes estan agrupats en col·lectius segons vincles familiars i afinitats i tenen advocats diferents.

Les qüestions prèvies que està previst discutir avui, en la quarta jornada del judici, tenen l’objectiu d’expulsar de la vista els actors civils. No es descarta que es pugui donar per finalitzada la part de la vista destinada a debatre les qüestions prèvies presentades per les defenses. A més de les que volen fer fora del judici els actors civils, encara queden per discutir dues més relatives a casos concrets de dos dels processats en el primer dels judicis relacionats amb BPA. Si no hi ha temps, es farien demà.

tracking