POLítica

El PS portarà Sindicatura a la Batllia per la gestió a la crisi del grup mixt

El president dels socialdemòcrates assegura que també estudiaran denunciar la qüestió del nou reglament per via judicial

El PS portarà Sindicatura a la Batllia per la gestió a la crisi del grup mixtFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) portarà Sindicatura a la Batllia per “ingerència” en la crisi del grup mixt amb la destitució de Pere López. El conseller general i president del PS ho va anunciar ahir després que el comitè executiu aprovés recórrer a la via judicial per unanimitat.

“El partit se sent lesionat per les actuacions que hi ha hagut aquestes darreres setmanes, amb la meva destitució i la no convocatòria a la junta de presidents”, va argumentar López. El president dels socialdemòcrates va explicar que en el recurs que es presentarà per via judicial argumentaran que “el síndic va ingerir-se al grup parlamentari quan no ho podia fer”. Una actuació que, segons López, marca que el síndic general, Vicenç Mateu, va actuar amb “tendenciositat”.

Pere López va avançar que el PS és ara en espera de com acaba quedant el nou reglament del grup mixt per decidir si també opten per la via judicial, una posició que d’entrada defensa el comitè executiu. “En aquest punt és on entenem que hi ha hagut més tendenciositat per part de Sindicatura”, va dir el socialdemòcrata.

López va recordar que Sindicatura s’ha apartat amb la seva actuació “de les regles del joc que havia marcat el 2015” per les quals “si no hi havia acord entre les diferents formacions polítiques del grup mixt s’havia d’establir una presidència rotatòria”. Segons Pere López, “ara una majoria de consellers ha decidit tot el funcionament del grup i ens han tret la nostra part de representativitat”. El president del PS va fer èmfasi ahir que la formació ha mantingut voluntat d’acord, però ha estat “l’única perjudicada”. Pel que fa a les comissions i la representació internacional, el PS es queda com estava i no ha acceptat la proposta de tenir el càr­rec de titular a l’OSCE. “Vam demanar la presidència de Socials i el Consell d’Europa”, va explicar López. “Hem fet cinc propostes i ens ho refusen tot”, va afegir. “El sentiment és que s’han passat de frenada i el síndic ho ha permès”, va subratllar López.

El síndic general, Vicenç Mateu, va lamentar que el litigi acabi als tribunals. “Des de Sindicatura hem estat escrupolosos”, va dir. Mateu va defensar que “s’ha dit que hem destituït el president del grup, però és fals”, i va posar en relleu que Sindicatura va demanar “per carta als membres del grup mixt que ens diguessin qui era el nou president i el president suplent” per “no frenar el Consell General”.

El síndic defensa el seu paper

El síndic va argumentar: “Jo he intentat funcionar des d’un paper purament arbitral.” I entén que la nova situació suposi “una mala passada” per als socialdemòcrates, “perquè els canvia la situació sense tenir-ne la culpa”.

Mateu va reiterar que “quan ens trobem un fet com aquest preguntem als serveis jurídics”. El síndic va recordar que ell ja havia demanat tenir eines per poder desbloquejar una situació com la que hi ha hagut ara.

ELS SOCIALDEMÒCRATES REBUTGEN LA LLEI DE LA FUNCIÓ PÚBLICA

El PS va avançar la intenció “d’expressar un clar rebuig” a la nova llei de la Funció Pública, després de reunir-se, ahir a la tarda, amb els sindicats. En un comunicat, la formació socialdemòcrata va retreure al Govern la “manca de diàleg” que ha tingut amb els representants dels treballadors, a diferència d’ells quan estaven al Govern. El PS va indicar que “la sensació que es té és que la capacitat o la voluntat de negociació amb els treballadors del sector públic i del privat per part de l’executiu que encapçala Toni Martí ha estat nul·la”, i van recordar que quan ells volien reformar aquesta llei es van “produir múltiples trobades amb els sindicats, i en van sorgir 33 acords, però que finalment no es va poder realitzar per la convocatòria de noves eleccions”. Des de la formació socialdemòcrata es van definir com “l’únic partit que està fent una oposició real a aquestes reformes” i van explicar que només ells van votar en contra de la presa en consideració del paquet de lleis laborals.

Per la seva banda, el cap de Govern va demanar “respecte” per les protestes sindicals, ja que “vivim en un país que contempla el dret a manifestació i queixa”. A més, també va indicar que potser l’executiu haurà de fer més “pedagogia i explicar millor una reforma que és equilibrada, que permet una projecció de car­rera professional i, més que premiar l’antiguitat, es recompensarà els empleats públics pel seu esforç”. La ministra Eva Descarrega va explicar el projecte ahir a la militància de DA i Liberals d’Andorra, que també es van reunir amb els sindicats, valoraran avui la llei.

tracking