El nombre d'aturats baixa a 300 persones al desembre

És la xifra més baixa d’inscrits al servei d’Ocupació dels darrers nou anys

El nombre d'aturats baixa a 300 persones al desembreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any 2017 es va tancar amb la xifra més baixa d’inscrits al servei d’Ocupació dels darrers nou anys, un total de 300 persones. Caldria remuntar-se al desembre del 2007 per trobar una magnitud encara més baixa (221 aturats). El nombre d’aturats, però, és pràcticament idèntic al que es va registrar el darrer mes de l’any 2016 (301 persones). Respecte al novembre ha significat una baixada del 12,8% (344 persones). Les xifres les va donar a conèixer el ministre portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, en què també va valorar amb satifacció l’estadística d’assalariats més actualitzada, la de l’octubre del 2017. Eren 36.040, un 2,8% més que el mateix mes de l’any anterior “i la millor xifra dels darrers set anys” en un mes d’octubre. La mitjana d’assalariats (des del novembre del 2016 a l’octubre del 2017) també ha anat a l’alça: 37.481 persones, un 2,9% més que en el mateix període de l’any anterior. La massa salarial també ha crescut (un 4,5%) i el salari mitjà ho ha fet en un 1,6% (era de 1.959 euros a l’octubre). El portaveu de l’executiu va concloure que les dades “confirmen la recuperació econòmica i del mercat laboral”.

IPC del 2,6%

Tanmateix, el Govern va aprovar el decret que oficialitza l’IPC del 2,6% amb què ha tancat el 2017 i que confirma la dada avançada. Cinca va recordar que, en conseqüència, s’actualitzaran les retribucions dels treballadors públics, les prestacions econòmiques que siguin inferiors al salari mínim, el valor del punt de jubilació o les pensions que siguin inferiors a dues vegades el salari mínim. I com ja havia anunciat, l’executiu va aprovar un nou salari mínim per al 2018 que reflecteix l’augment de la inflació. Finalment serà de 1.017,47 euros i no de 1.005, que era el que s’havia aprovat a l’octubre. Un altre efecte de l’IPC serà la pujada dels lloguers.

Llei de la cambra

El consell de ministres també va validar la modificació de la Llei de la Cambra de Comerç, que s’aprova a instàncies dels propi ens. El text s’actualitza en qüestions com ara el finançament. L’organisme tindrà una aportació fixa de 600.000 euros i una variable corresponent al 10% de la recaptació per la creació de negocis. Tanmateix, i si ho decideix el ple, el president tindrà retribució. Respecte al pressupost, Cinca va indicar que en els anys més durs de la crisi havia estat per sota dels 600.000 euros perquè també es van demanar esforços de contenció a la Cambra. L’ens podrà promoure projectes legislatius.

tracking