Centre penitenciari

Separació total entre dones i homes a la presó

Les recluses, que ara tenen gimnàs, aula de lleure i locutoris, ja no hauran de compartir espai

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre penitenciari de la Comella va inaugurar ahir l’ampliació del mòdul de dones per marcar-ne la separació total amb els homes. Les internes ja disposaven d’espais propis per domir i de zona de descans però compartien les sales per al lleure, el que obligava a alternar els horaris per a activitats. Ara s’ha construït per a elles un gimnàs, una aula i tres locutoris. El ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va defensar que “cal posar a l’abast dels presos tot els mitjans necessaris per a la reinserció” i que “un exemple més” és aquest mòdul. Al centre hi ha 43 persones internes, de les quals cinc són dones. El ministre va recordar que menors i dones “són col·lectius especialment vulnerables dins d’aquestes parets”.

Xavier Espot va argumentar també que “cal dotar dels mitjans humans necessaris per millorar la qualitat de vida dels interns i millorar les condicions de treball dels agents del centre”. En aquest sentit, va explicar que s’ha adequat un gimnàs per als agents. Les obres d’adequació dels nous espais de la presó han tingut un cost de 70.000 euros.

El director adjunt del departament d’Institucions Penitenciàries, Ismael Alarcón, va assegurar que amb els canvis “s’aconsegueix una separació total entre les internes dones i els interns homes, evitant que s’hagin d’utilitzar les mateixes sales”. Alarcón va insistir que gràcies als nous espais hi haurà un augment d’hores efectives d’activitats, tant per a les dones com per als homes. De les cinc internes, “quatre ho són en situació preventiva i una en règim nocturn”, segons Ismael Alarcón. El mòdul femení s’ha ampliat amb l’espai d’una de les dues cel·les d’aïllament que no s’utilitzen gairebé mai.

Coincidint amb la inauguració del nou mòdul, Xavier Espot i Ismael Alarcón van acompanyar una comitiva d’autoritats, entre els quals diversos consellers generals, en una visita per les noves instal·lacions del centre. En acabar, també es va visitar el ja existent mòdul de menors. “El grau d’evolució d’una societat es mesura segons com es tracta les persones menys afortunades, cal tenir present que entre aquestes persones hi ha les privades de llibertat”, va subratllar Xavier Espot, que durant l’acte va posar en valor l’objectiu de la reinserció. La nova aula polivalent per a les internes farà, entre d’altres, la funció de biblioteca i hi ha una sala d’informàtica.

Deu funcionaris més

Ismael Alarcón va apuntar ahir que el centre penitenciari té 55 funcionaris. Actualment hi ha 7 nous agents penitenciaris que estan en ple període de formació, i tres més que ho estaran a final d’any. Per tant, se n’hi hauran incorporat fins a 10.

“Tenim una presó d’alta seguretat perquè podem acollir persones que han comès diferents tipus de delictes”, va explicar Ismael Alarcón. “Ara amb l’augment de 7 persones cobriríem bé, i encara ens faltarà a final d’any treure tres places més”, va afegir. Les incorporacions són necessàries per fer front a les tasques pròpies del cos i a l’hora a les novetats que es van introduir amb l’aprovació de la Llei del cos penitenciari. Quant al nombre de reclusos, el director adjunt del centre penitenciari va admetre que “l’estadística que tenim dels presos és que anualment ens trobem entre els 40 i 50 interns”. La xifra actual, per tant, no suposa a la presó un canvi significatiu amb anys anteriors.

El ministre Xavier Espot va recordar, a més, ahir que s’estan ultimant els detalls per estrenar a l’abril l’espai per al vis-a-vis que permetrà visites íntimes, com marca la llei. Aquesta ha estat una llarga reivindicació tant de reclusos com d’organismes internacionals. Les dues sales per a aquestes visites s’habilitaran en un dels apartaments de l’actual secció de menors, que es remodelarà, segons ja s’havia donat a conèixer fa uns mesos.

Separació total entre dones i homes a la presó

tracking