Política

Josep Pintat serà el nou president del grup mixt

Els exliberals, Naudi i Bonet acaben amb el bloqueig a l’agrupació amb un nou reglament que cedeix alguns càrrecs al PS

Josep Pintat serà el nou president del grup mixtFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació al grup mixt s’ha desencallat un mes després que els cinc consellers generals d’UL-CC abandonessin el grup liberal i passessin a convertir l’agrupació del PS, SDP i Sílvia Bonet en la segona més important del Consell. Tots els parlamentaris concernits menys els tres del PS van tancar ahir una proposta de nou reglament de funcionament pel qual el conseller d’UL Josep Pintat passa a ser el nou president del grup mixt en substitució de Pere López, que assumirà la presidència suplent. Un nou escenari que va fer que els representants del PS abandonessin ja la reunió que es va convocar divendres per desbloquejar el conflicte. A la d’ahir, van decidir no assistir-hi.

Els parlamentaris d’UL i CC Josep Majoral i Joan Carles Camp, així com Víctor Naudi i Sílvia Bonet van comparèixer a la tarda en roda de premsa per explicar l’acord aprovat per majoria i que serà traslladat avui a la junta de presidents, on per part del grup mixt hi participarà López, ja que Pintat no hi pot assistir per qüestions personals. El pacte passa perquè Pintat ostenti la presidència del grup, era “l’única condició” que posaven els escindits liberals, segons va dir Camp, i perquè Naudi i Bonet no perdin els càrrecs que tenen actualment a les comissions i a les delegacions internacionals. Aquest era un dels punts de litigi amb el PS, que estava disposat a cedir la presidència del grup a canvi de la de la comissió d’Afers Socials, que recau en la consellera independent, i de la suplència de la delegació a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, ara en mans de Víctor Naudi.

cessió de càrrecs

Com a compensació per la presidència, els exliberals van oferir els càrrecs que tenen actualment, que són la vicepresidència de la comissió de Política Exterior, la presidència d’Economia i dues participacions en delegacions a l’exterior. En canvi, van descartar una opció més “lesiva”, segons Camp, que a més podia comportar que els el PS la portés al Constitucional. “Hem accedit, malgrat tot, a deixar-ho tot obert”, va manifestar Camp, per actuar “amb visió d’Estat i no aturar el treball del Consell General”.

Aquesta proposta deixaria per al PS els càrrecs dels escindits liberals i els que ja té, com ara la presidència de la comissió de Política Territorial i Urbanisme i la vicepresidència de la de Sanitat i Medi Ambient. Els tres consellers socialdemòcrates, però, molt molestos per com se’ls ha tractat, van anunciar ahir que no volen cap dels càrrecs dels nous consellers i per tant es quedaran amb els que ja tenien. El partit va emetre un comunicat després de conèixer l’acord dels companys de grup on afirmava que no pensa acceptar “regalets que són fruit d’una mala consciència i d’un intent de rentat de cara un cop totes les propostes fetes per intentar arribar a un acord han estat sistemàticament refusades”. Així mateix, va deixar clar que la presència de López a la reunió de la junta de presidents d’avui “ha de ser interpretada únicament com a acte de responsabilitat” i per demostrar que “en cap cas hi ha hagut la voluntat de bloquejar el funcionament parlamentari”.

El conseller general del PS Gerard Alís va acusar la resta de membres del grup mixt i també DA de “fer-los la pinça” i “arraconar-los” per “silenciar i reduir la representació i participació de l’única força que realment suposa una alternativa a DA”. En una entrevista a Ràdio Nacional, el parlamentari va dir que “adapten les regles del joc al que els convé a cada moment”, i va afirmar que “l’idil·li i el flirteig entre Martí i Pintat persegueix treure torn de paraula al PS”. Per contra, Víctor Naudi va agrair el “tarannà dialogant” dels d’UL-CC, perquè han sabut “respectar la pluralitat”, ja que amb la proposta del PS “la nostra representativitat [de Bonet i seva] quedava minvada o apartada”. Bonet va assegurar que la resultant “és l’opció més estable i respecta les minories”.

Canvi d’escons

Sindicatura va admetre ahir a tràmit el reglament votat per set dels deu integrants del grup mixt i per tant el dona per vàlid atès que ha estat aprovat per majoria. En aquest sentit, avui reunirà els presidents dels grups per programar el treball parlamentari i redistribuir, si cal, els membres de les comissions i les delegacions. Com que el PS ha renunciat a les places que li ha cedit UL+CC, s’haurà de decidir si tot es manté tal com estava i també quin rol prenen els tres parlamentaris de Liberals d’Andorra. A banda, també es discutirà la nova distribució dels parlamentaris a l’hemicicle i concretament s’abordarà una proposta que preveu un canvi d’escons, segons va poder saber el Diari.

tracking