El síndic afegeix limitacions als parlamentaris

El síndic manté la prohibició de crear nous grups al Consell i els obligarà a retornar els diners que els sobrin de la subvenció

El síndic afegeix limitacions als parlamentarisArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El síndic manté la prohibició de permetre la creació de nous grups parlamentaris durant la legislatura a la proposta de nou reglament que ha elaborat i que hauran de treballar els consellers generals. Malgrat que el PS va demanar que es modifiqués la normativa que regeix el funcionament del Consell per autoritzar la formació de noves agrupacions, l’esborrany elaborat per Vicenç Mateu respecta tant la prohibició com el mínim de parlamentaris que es requereixen per formar grups, que és de quatre. A més, per evitar que les comissions legislatives puguin quedar paralitzades a mitja legislatura per culpa dels canvis que hi pugui haver als grups, es faculta el vicepresident perquè substitueixi el president si aquest renuncia. Actualment no es pot nomenar un nou president fins que s’aclareix quin grup ostenta el càrrec.

Per altra banda, obliga els grups parlamentaris a retornar a final de legislatura els diners que no hagin gastat de les assignacions que reben del Consell General. El síndic també explicita que les subvencions públiques (una de fixa i una de variable segons el nombre de representants) s’hauran de destinar exclusivament a finançar activitats o despeses relacionades amb l’exercici de les funcions parlamentàries. Ho fa per evitar polèmiques com la de l’ús dels diners públics per part d’SDP, que es va posar en dubte en detectar, arran del cas Sílvia Bonet, que havien utilitzat l’aportació del Consell General per pagar despeses de partit. També arran d’aquell episodi, Mateu ha inclòs l’obligació de portar la comptabilitat de la gestió dels recursos públics i la de presentar a la Sindicatura la liquidació dels comptes al final de cada legislatura.

Durada de les intervencions

El nou reglament també clarificarà la durada de les intervencions dels consellers del grup mixt i dels no adscrits. El text actual només fixa la durada quinze minuts per grup com a màxim i als cinc per als consellers no adscrits. En aquest cas, la proposta del síndic rebaixa el topall als tres minuts per cap. El temps dels membres del grup mixt es distribuirà de forma proporcional a la importància numèrica de les forces que la integren. Pel que fa als debats, Sindicatura podrà proposar la deliberació sobre qualsevol qüestió només tres dies després de rebre la documentació, ara en són cinc, per agilitzar els tràmits parlamentaris.

Per primera vegada es regula també el vot telemàtic en casos de força major, com ara embaràs, maternitat, paternitat o malaltia greu. També hi ha una novetat pel que fa a les iniciatives legislatives populars, que caduquen en acabar la legislatura. Amb el nou reglament les ILP no caducaran. El nou reglament també limita a dos mandats consecutius el càr­rec del síndic i subsíndic i estableix que les compareixences sobre matèries declarades secretes o confidencials només es podran fer si la comissió és secreta.

Finalment, també amplia els articles que afecten el cap de govern. En concret, preveu que en cas que hi hagi una moció de censura i aquesta sigui aprovada per majoria absoluta, el líder de l’executiu estigui obligat a cessar directament. En el cas d’una qüestió de confiança, si la votació no aconsegueix majoria simple el cap de Govern haurà de presentar la seva dimissió. Per altra banda, el reglament del Consell General inclou un nou títol que insta el Consell a fer pública tota la seva activitat, inclòs el pressupost i la gestió comptable i el compliment de les obligacions dels consellers i les retribucions.

MULTES DE FINS A 5.000 EUROS SI ES COMETEN FALTES GREUS

La proposta de nou reglament que ha elaborat el síndic obliga els consellers a declarar els càrrecs públics que ocupen, aquells als que renuncien per incompatibilitat amb la tasca pública i a presentar una declaració d’activitats i béns patrimonials. A més, va acompanyat d’un codi de conducta que regula els conflictes d’interessos i el règim d’incompatibilitats i estableix el càstig en cas d’incompliment.

En concret, s’obliga el parlamentari a abstenir-se de qualsevol presa de decisions la matèria de la qual hi té interessos personals, familiars o professionals (laborals o empresarials). En aquest context, tindran el deure de notificar a la Sindicatura qualsevol possible situació de conflicte d’interessos. Així, incomplir el deure d’abstenció, revelar informació secreta i acceptar regals de més de 600 euros seran infraccions molt greus, mentre que incomplir els terminis per presentar les declaracions o acceptar obsequis de més de 150 euros.

També estarà prohibit que els consellers o els familiars acceptin ofertes d’hospitalitat o distincions. La comissió d’aquestes faltes estarà castigat amb multes de 500 a 5.000 euros i a més la Sindicatura podrà proposar al ple la suspensió temporal del parlamentari.

tracking