Espanya entrega als Estats Units un veneçolà implicat en blanqueig a BPA

L’executiu del veí del sud manté tres exchavistes a presó en espera de resoldre la seva extradició

Espanya entrega als Estats Units un veneçolà implicat en blanqueig a BPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell de ministres del Govern espanyol va donar llum verd ahir a l’entrega de César David Rincón Rodríguez, gerent general de Bariven, empresa subsidiària de la petroliera estatal Petróleos de Venezuela SA (Pdvsa), i que hauria participat en la malversació de fons destinats a projectes del sistema elèctric de Veneçuela. En l’època dels fets el proveïment elèctric estava per ordre directe d’Hugo Chávez en mans de Pdvsa. L’entrega del veneçolà s’ha fet utilitzant el sistema d’extradició simplificada perquè el reclamat per la justícia nord-americana ha donat el seu consentiment a ser entregat. No han fet el mateix els altres tres veneçolans que van ser detinguts a Madrid conjuntament amb Rincón el passat octubre. Per Nervis Gerardo Villalobos, exministre d’Energia de Chávez; Luis Carlos de León Pérez, empresari; i Rafael Reiter, excap de seguretat de Pdvsa, la justícia espanyola manté obert el procés d’extradició.

Tots quatre van ser detinguts per blanqueig de capitals després de rebre una sol·licitud del departament de Justícia dels Estats Units, on se’ls investiga per un cas de corrupció que es va orquestrar des de Houston (Texas). Se’ls acusa de participar en una complexa trama elaborada des de l’oficina de compres als EUA de la companyia estatal petroliera veneçolana, amb un esquema de suborns de més de mil milions de dòlars.

Nervis Villalobos va sortir en una investigació iniciada pel servei de prevenció del blanqueig de capitals (Sepblac) elaborat després de la denúncia dels Estats Units a Banca Privada d’Andorra i la seva filial a Espanya, Banco Madrid, que finalment van ser intervingudes. Villalobos era client de Banco Madrid. Els Estats Units van utilitzar com un dels motius fonamentals d’instar el boicot internacional a BPA i fer-la fora dels mercats financers que l’entitat va facilitar transferències per valor de 4.200 milions de dòlars relacionades amb blanqueig de capital veneçolà. El 2011 Villalobos va rebre dues transferències, de 90.000 euros i 149.659 euros, des d’Andor­ra, de societats seves que estaven establertes al Principat i al Panamà. També va rebre 16 milions de dòlars des d’altres països.

tracking