L'oposició critica que els pressupostos no reflecteixen les necessitats del país

Lamenten que augmentarà l’endeutament i que s’incomplirà amb el que estipula la ‘regla d’or’

L'oposició critica que els pressupostos no reflecteixen les necessitats del paísFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’oposició rebutja el projecte de pressupostos presentat per Govern. El grup parlamentari liberal, els membres d’Unió Laurediana-Ciutadans Compromesos i SDP van expressar ahir per separat la seva disconformitat amb els números de l’executiu i van considerar que no satisfan les necessitats del país. Tot i que tant Liberals com els membres d’UL-CC han presentat esmenes a la totalitat, com ja va anunciar dilluns el PS, el text serà validat demà al Consell General i passarà a ser debatut en comissió gràcies a la majoria de DA. El text amb els possibles canvis després dels debats, tornarà a l’hemicicle perquè s’aprovi definitivament.

SDP i la consellera independent Sílvia Bonet no han presentat esmenes a la totalitat, ja que per fer-ho es necessita tenir almenys tres representants, però van admetre que si es complissin les condicions també ho haurien fet. Liberals, UL-CC i SDP també van coincidir a advertir que el Govern no complirà amb la regla d’or pressupostària. Liberals va afirmar que és “recurrent” que Govern acabi quadrant els comptes amb els recursos de les parapúbliques. I el conseller d’UL-CC, Carles Naudi, va advertir que el nivell d’endeutament augmentarà i que una “possible” pujada dels tipus d’interès comportarà que “es destinin menys recursos al país”. El secretari d’organització d’SDP, Joan Marc Miralles, va alertar que el dèficit de gestió dels últims set anys ha crescut un 29%. Els membres de l’oposició, que assumeixen que el text seguirà endavant, han presentat 179 esmenes parcials que hauran de ser debatudes a les comissions de finances, que davant del bloqueig al grup mixt s’espera que es reuneixi dimarts.

Noves places sense justificar

El líder del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va afirmar que el projecte de pressupost “no respon a les necessitats” del país i que té un caràcter “preelectoral”. El grup liberal va denunciar que Govern preveu contractar 30 persones més a l’administració sense justificar i consideren que l’executiu és incoherent en un moment en què es debat sobre la reforma de la funció pública. “Els pressupostos presenten un augment de contractació de personal escandalós”, va asseverar Gallardo, que es va mostrar a favor de crear noves places de policia o de bombers. Els liberals van presentar una esmena per invertir 250.000 euros al Pas de la Casa per erradicar els episodis d’incivisme i proposen una partida de 50.000 euros per crear una nova comissaria de policia a la localitat. El grup també proposa crear un ambaixador andorrà al Regne Unit sense la necessitat que hi visqui i que només es desplaci en moments puntuals.

Estudi per a un circuit

D’altra banda, Carles Naudi va demanar implementar polítiques socials per a les famílies que encara pateixen problemes econòmics. Va sol·licitar que es redueixin les inversions previstes d’Andorra Telecom per a aplicacions informàtiques però que es mantinguin els 8,2 milions previstos per a The Cloud. També va proposar un estudi que podria costar uns 25.000 euros per analitzar la viabilitat d’un circuit privat perquè els pilots puguin entrenar-hi i per atreure empreses i clústers i generar activitat econòmica. SDP demana, entre altres mesures, destinar més recursos per afrontar la transició econòmica per la pèrdua de pes del tabac en el futur. A més, exigeixen que Andorra Turisme s’obri a d’altres mercats per atraure turistes d’altres països i demanen que es destinin més recursos per prevenir els ciberatacs. “No és un pressupost que necessita el país per afrontar els reptes”, va valorar Joan Marc Miralles. La consellera Sílvia Bonet ha presentat una esmena per fer un estudi que analitzi la viabilitat d’una variant de la CG-3 a la Massana per reduir el nombre de vehicles al centre de la parròquia. També demana que es revalorin les prestacions econòmiques pagades per la CASS l’import de les quals sigui inferior a una vegada i mitja el salari mitjà del 2018, i no a través del salari mínim com proposa Govern.

tracking