'Cas BPA'

Borja Thyssen està citat com a testimoni en el 'cas BPA'

L’advocat d’un dels gestors processats l’ha convocat perquè corrobori que una compensació de la qual s’acusa l’empleat i que afecta Thyssen és falsa

Borja Thyssen està citat com a testimoni en el 'cas BPA'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Borja Thyssen-Bornemisza Cervera ha estat cridat a declarar com un dels testimonis del cas Gao Ping que començarà dilluns. El fill de Tita Cervera ha estat citat per la defensa d’Ignacio Cardiel, un dels 25 exempleats de BPA processat. La convocatòria està motivada perquè a Cardiel se li imputa una suposada compensació (intercanvi de diners entre dos clients que es troben a Espanya i per tant un no cal que pugi els diners, sinó que té un ingrés directe al seu compte i l’altre no cal que els baixi i rep la mateixa xifra en efectiu en mà). En aquesta teòrica compensació estava involucrat Borja Thyssen, i la defensa de Cardiel el cita a declarar perquè l’exgestor de BPA assegura que mai es va produir i per tant troba falsa l’acusació de la fiscalia.

La fiscalia considera que el 23 de desembre del 2010 es va fer la compensació, però la defensa de Cardiel assegura que no va ser així perquè aquell dia Thyssen, tal com recull un reportatge de la revista ¡Hola! es trobava a Andorra. El reportatge explica que el fill de Tita Cervera estava a l’estació del Canaro amb els seus fills, per als quals va contractar els serveis d’un monitor d’esquí. La compensació citada és de 5.000 euros i la defensa indica que no tindria cap sentit fer-la quan el límit per passar la frontera lliurement és de 10.000 euros. L’acusació de la fiscalia parla d’una compensació de 50.000 euros, però Cardiel apunta que es tracta d’un error en haver-hi posat un zero de més, i que l’únic ingrés de 50.000 euros que va fer l’exgestor aquell dia cor­respon a un altre client. La defensa entén que o bé es tracta d’un error “d’un zero o bé hi ha una voluntat d’un tercer d’imputar al meu manant una part d’una compensació que en realitat no és”.

En total hi ha 61 testimonis cridats a declarar. La major part han estat requerits per la fiscalia (44), mentre que l’acusació de Govern n’ha citat 1 i les defenses 16. Els testimonis més destacats són, a banda dels 25 processats, l’empresari valencià Rafael Pallardó; els antics propietaris de BPA, els germans Higini i Ramon Cierco; l’exdirectora de l’INAF, Maria Cosan; el director de la Uifand, Carles Fiñana; i l’advocat Jesús María Silva. Aquest lletrat del bufet Molins & Silva, convocat per la defensa de Joan Pau Miquel, és l’autor d’un informe que va encar­regar el consell d’administració de Banca Privada d’Andorra perquè emetessin una “opinió legal o dictamen pericial-jurídic sobre els riscos en què es troben sotmesos els òrgans de govern de BPA i de Banco Madrid”. També està emplaçats per les defenses Xavier Feliubadaló, exresponsable de recursos humans de l’entitat.

Només un dels advocats defensors ha demanat la declaració dels processats, mentre que la resta es remet a les declaracions ja fetes. En principi aquest escenari feia pensar que els processats es negarien a declarar, però fonts properes al cas van indicar que sí que ho faran i que tan sols és un moviment tàctic per no entorpir alguna de les qüestions prèvies que ha plantejat un dels advocats defensors. Entre els testimonis cridats per la defensa, la majoria són clients espanyols, motiu pel qual s’evita posar-hi els noms.

VÍDEO DEL DIFUNT JOSEP M. ESCUER

La fiscalia ha inclòs entre les proves concernents al judici la visualització del vídeo gravat per l’extreballador de BPA, ara difunt, Josep Maria Escuer. L’exempleat acusava de males praxis a Banca Privada i també va declarar que havia estat objecte de pressions i amenaces perquè no expliqués la seva versió dels fets. Escuer, que sabia que patia una malaltia terminal, va gravar un vídeo i va deixar també un escrit signat a la notaria. Escuer havia advertit BPA que els milions que movia Pallardó no es corresponien amb els seus negocis.

REUNIÓ ESCRIBANO, DI LIN I YANG

La fiscalia també ha demanat el visionat de la reunió que van mantenir els exgestors Mauricio Escribano i Di Lin Lim (aquest últim va marxar d’Andorra i no se l’ha pogut localitzar) amb el cunyat de Gao Ping Weijung Yang. El vídeo va ser gravat en secret per Yang per poder fer xantatge a BPA i que el banc tornés a acceptar l’operativa de Pallardó per enviar milions d’euros a la Xina. En el vídeo Escribano i Lim proposen a Yang una operativa per agafar diners a Madrid i portar-los cap a Andor­ra a canvi que la meitat dels fons no vagin cap a la Xina i evitar problemes amb Compliment Normatiu.

LES CLAUS DE LA JORNADA

1 Thyssen, citat en el domicili que

Tenia a Andorra

En la petició de citació a Borja Thyssen es fa referència a la casa que constava com a llar quan era resident a Andorra. El fill de la baronessa va canviar la seva residència posteriorment a Londres, on és actualment.

2 Pallardó era testimoni acusador i ara serà defensor

uRafael Pallardó era el principal testimoni de l’acusació en haver estat el protagonista del presumpte blanqueig. L’empresari valencià, però, va canviar des­prés el testimoni i s’espera que ara vagi en línia amb la defensa.

3 L’advocat Silva

Ha acordat amb miquel que vindrà

uL’escrit de la defensa de Joan Pau Miquel especifica que es cita l’advocat Jesús María Silva, autor de l’informe sobre com actuava el banc, i que comparei-xerà “voluntàriament” a instància de la defensa de Miquel.

4 Miquel intenta localitzar un

nou testimoni

Joan Pau Miquel només cita Silva com a testimoni, però inclou un punt on anuncia que queda pendent de confirmar un nou testimoni “a qui s’està localitzant”. Però no es detalla de qui es tracta.

tracking