Escaldes-Engordany

Les obres del tanatori s'iniciaran a l'estiu per obrir a final del 2019

El projecte dels arquitectes Josep Travé i Eloy Sánchez guanya el concurs d’idees amb una proposta que fomenta la intimitat de les famílies

El futur tanatori es començarà a edificar a l'estiu i s'obrirà el 2019
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou tanatori es començarà a edificar a l’estiu i serà, per tant, una realitat a finals de l’any 2019, si es compleix el termini previst d’uns 15 mesos d’obres. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va explicar ahir que “un cop que Govern tingui el pressupost del 2018 operatiu es licitarà la construcció”, a la zona del Falgueró. El projecte Adéu, dels arquitectes Josep Travé i Eloy Sánchez, ha estat el guanyador del concurs d’idees per a l’equipament, segons va donar-se a conèixer ahir en el lliurament de premis del certamen. Es tracta d’una proposta que “fomenta la intimitat i el respecte per a les famílies i el difunt” a través de la idea “d’un recorregut” que començarà en una placeta porxada, per seguir en un hall lluminós i endinsar-se llavors cap a l’espai “més recollit” de les sales de vetlles, detalla Josep Travé.

Segons el ministre d’Ordenament Territorial, l’equip d’arquitectes disposarà ara de 4 setmanes per a la redacció de l’avantprojecte i de 8 setmanes més per a la del projecte definitiu. Els treballs de construcció es finançaran conjuntament entre el Govern i el comú i costaran 1,8 milions d’euros. El futur tanatori constarà així d’una planta soter­rània, d’una planta baixa situada al nivell del carrer dels Escalls i d’una planta superior. El soterrani estarà destinat a les funcions pròpies de tanatori i les instal·lacions, en planta baixa i primera planta, inclouran la sala de recepcions i quatre sales de vetlla, així com una placeta pública. L’arquitecte Josep Travé també va explicar que “es podrà accedir directament a la capella existent”.

Inversió comunal

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, va afirmar que el comú ha reservat el 2018 una partida de 400.000 euros per a aquesta qüestió. La inversió comunal, que es farà en global en relació al cost de les quatre sales de vetlla i la placeta, serà d’entre 800.000 i 900.000 euros, segons la cònsol major. D’altra banda, el Govern es farà càrrec del que valgui l’edifici en si i del tanatori nacional. Les despeses de conservació i explotació seran repartides de forma similar. L’edifici que acollirà el tanatori nacional i les sales de vetlla comunals es construirà en un terreny de fins a 502,31 metres quadrats que és propietat del Govern i que actualment ocupa l’aparcament de vehicles d’ús intern de l’Hospital de Meritxell, com ja s’establia en el conveni signat al setembre entre l’executiu i el comú.

El ministre Torres va elogiar el projecte guanyador del concurs d’idees, i que és el que s’acabarà aplicant, perquè defineix “molt bé” els graus d’intimitat que requereix la instal·lació. L’edifici s’implanta en un entorn heterogeni en una parcel·la trapezoidal entre dos vials rodats, amb un desnivell entre els dos vials que el faran mig soterrat en la banda nord. L’aposta és la d’un edifici modern de disseny simple. Una estructura de lloses prefabricades de formigó suportades per un entramat de pilars d’acer Corten i espais vidriats. A l’interior materials com granits polits o terratzo amb terres de color clars i aplacats de fusta de pi. La plaça pública i la coberta, que es podrà veure des de les habitacions de l’hospital, es proposen enjardinades.

Trini Marín va recordar que “les sales de vetlla i el tanatori eren una reivindicació dels veïns de la parròquia, que van recollir fins a 600 signatures” amb el propòsit de reclamar l’equipament. “Des del comú sempre vam estar-hi a sobre i en contacte amb Govern, però des que es va tancar l’anterior tanatori i fins que no es van acabar les obres d’urbanització al Falgueró, no es va poder plantejar”, va afegir la cònsol.

Les obres del tanatori s'iniciaran a l'estiu per obrir a final del 2019

Les obres del tanatori s'iniciaran a l'estiu per obrir a final del 2019

tracking