El 'cas BPA' deriva en tretze causes i set acusacions a Miquel

L’ex-director general està acusat en els casos Gao Ping, Landstreet, Principat Holding, Odebrecht, Redder, Hinton i Brisa Tropical

El 'cas BPA' deriva en tretze causes i set acusacions a Miquel

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El judici del primer dels processos del cas BPA començarà el 15 de gener, però tan sols és una part molt petita de totes les instruccions judicials sobre les presumptes pràctiques delictives al voltant de Banca Privada. La Batllia acumula fins a tretze causes que s’han anat obrint a mesura que avançava la investigació i s’obtenia la documentació de les operacions. Hi ha inculpats que es troben en diferents causes, especialment Joan Pau Miquel, l’ex-director general de l’entitat, que es troba en set. L’exresponsable de BPA Serveis, la filial de BPA que creava les societats pantalla panamenyes, es troba en tres, mentre que n’hi ha d’altres com Santiago de Rosselló, Pablo Laplana o Isabel Sarmiento que es troben en dues. El primer judici o cas Gao Ping tractarà sobre el presumpte blanqueig de capitals fet mitjançant els enviaments d’uns setanta milions d’euros que va fer l’empresari valencià Rafael Pallardó. Aquests diners suposadament pertanyien al blanqueig de la presumpta màfia xinesa a Espanya encapçalada per l’empresari Gao Ping. Pallardó a través de BPA els enviava a familiars de Gao Ping, fonamentalment el seu pare, a la Xina. La dotzena de causes que s’instrueixen paral·lelament amb les suposades males praxis a BPA es preveu que es vagin tancant en els propers anys i, segons fonts properes al cas, es podrien allargar entre cinc i deu anys.

Les tretze causes que estan vinculades al cas BPA són: Gao Ping, Landstreet, Principat Holding, Odebrecht, Grup Marconfort, Hinton, Sinaloa, Collado, Mèxic, Redder, Brisa Tropical, Taupa, i Ametlla de Mar. En el cas Gao Ping hi ha 25 exdirectius i exgestors de BPA processats, mentre que la resta de casos es troben en diferents estadis d’instrucció. Landstreet està relacionat amb la societat panamenya d’aquest nom que BPA utilitzava com a caixa B amb pagaments en negre sota mà per, segons la Batllia, compensar les pràctiques d’alguns dels gestors i directius de l’entitat. El cas Principat Holding fa referència a una societat patrimonial en què Joan Pau Miquel tenia el 50% i on es van fer diferents operacions. Odebrecht investiga la trama de suborns fets per la constructora brasilera en una dotzena de països sud-americans per obtenir contractes públics multimilionaris. Els pagaments dels suposats suborns es feien a través de comptes de BPA i algunes de les societats pantalla que s’utilitzaven havien estat creades per BPA Serveis. El cas Grup Marconfort està vinculat a la desviació suposada de fons de la Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM) a una societat per fer inversions immobiliàries a l’Amèrica central. La trama Hinton es deriva de l’operativa a la CAM amb la intervenció d’una societat vehicular panamenya.

El cas Sinaloa es refereix a un suposat blanqueig relacionat amb membres del Partit Revolucionari Institucional (PRI). Relacionat amb aquesta operativa hi ha el cas Collado, amb vinculacions amb un advocat mexicà. El cas Mèxic tracta sobre una compravenda d’immobles a Mèxic amb relació amb un polític del PRI. A Redder s’investiga una societat panamenya creada per BPA Serveis per moure diners evitant un procediment concursal de la societat espanyola Rec Bircual dedicada a la gestió de residus. El cas Brisa Tropical investiga una societat que va fer adquisicions immobiliàries a l’Uruguai i Espanya. Aquest és l’únic assumpte que es troba amb un sobreseïment parcial en espera de si hi ha noves informacions. A Taupa s’investiga un blanqueig de capitals amb la suposada participació de polítics veneçolans i a Ametlla de Mar s’instrueix una causa per suposada corrupció política relacionada amb l’exalcalde d’aquesta localitat Andreu Martí.

ESPANYA I FRANÇA JA CONEIXEN EL RECURS DELS CIERCO

La família Cierco va notificar ahir al Govern andorrà, i aquest matí ho ha fet als d’Espanya i de França, la presentació de l’escrit a la Comissió Europea en què exigeix que revisi la “defectuosa transposició” que el Principat va fer de la directiva comunitària sobre la reestructuració i resolució d’entitats financeres, Llei de l’AREB, amb la qual “s’ha justificat la intervenció de BPA i la seva posterior resolució vulnerant drets fonamentals dels socis de l’entitat”, va expressar la família Cierco a través d’un comunicat.

Els executius dels tres països formen part del comitè mixt que vetlla pel compliment, per part del Principat, de les obligacions derivades de l’acord monetari entre la Unió Europea i Andorra. Segons el comunicat, quan “es confirmi l’inadequat procedir d’Andorra, la credibilitat internacional del Principat pot quedar tocada, just ara que s’està negociant l’acord d’associació amb Europa.

INCULPATS

‘Cas Gao Ping’. Hi ha 25 imputats entre exdirectius i exgestors. El principal acusat és Joan Pau Miquel.

‘Cas Landstreet’. Joan Pau Miquel, la seva dona i els altres dos socis, Javier Escoda i Daniel García Truji-llo.

‘Cas Principat Holding’. Joan Pau Miquel.

‘Cas Odebrecht’. A més de Marcelo Odebrecht, Joan Pau Miquel, Santiago de Rosselló, Cristina Lozano, Pablo Laplana i Isabel Sarmiento.

‘Cas Marconfort’. Juan Vicente Ferri Guardiola, Salvador Baldó Llorens i Carlos Beamonte Nicolás.

‘Cas Hinton’. Joan Pau Miquel.

‘Cas Brisa Tropical’. Joan Pau Miquel i Cristina Lozano, però aquest cas té sobreseïment provisional.

‘Cas Sinaloa’. Contra persona desconeguda.

‘Cas Collado’. Cristina Lozano, Juan Ramon Collado i Joan Marc Masson.

‘Cas Mèxic’. Luis Alejandro Capdevielle Flores, Sylvana Beltrones Sánchez, Manilo Fabio Beltrones i Joan Marc Masson.

‘Cas Taupa’. Carlos Luis Aguilera Borjas.

‘Cas Redder’. Ángel Ceferino Cisneros, Avelino Encina, Adolfo López, F. Domingo Roigé, F. Filoso Martínez, Joan Pau Miquel i 20 antics gestors de BPA.

‘Cas Ametlla de Mar’. L’exalcalde Andreu Martí.

tracking