energia

FEDA ja produeix el 20% del consum anual

La parapública és capaç de generar gairebé el 20% del consum anual i supera els 100 GWh produïts

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

FEDA va tancar el 2017 amb una producció de 108,4 gigawatts l’hora (GWh), o el que és el mateix, 8,6 punts més que l’any passat, que significa el 19% del consum total dels andorrans a l’any. Distribuïda per sectors, la producció hidràulica va ser de 86,7 GWh; la d’origen tèrmic, de 21,2 GWh; 17 GWh del centre de tractament de residus de la Comella, i 4,2 GWh més de la central de cogeneració de Soldeu. Finalment, la producció fotovoltaica va ser de 0,5 GWh. El consum d’energia el 2017 va ser de 579,9 GWh, que representa una disminució del 0,9% respecte a l’any anterior.

Pel que fa al mes de desembre, el consum elèctric va ser de 65,8 GWh, una xifra que representa un 1,7% més sobre el desembre anterior, i les dades de consum del mes indiquen que la potència màxima registrada va ser de de 123 megawatts, que es va produir el 7 de desembre a les 12 hores, coincidint amb el pont de la Constitució espanyola. Respecte a la producció pròpia, Andorra va generar al desembre 7,5 GWh entre la central hidràulica de FEDA (4,1 GWh), el centre de tractament de residus de la Comella (2,2 GWh) i la central de cogeneració de Soldeu (1,2GWh), que representa l’11% del consum.

Cal tenir en compte a l’hora de valorar el consum elèctric que Andorra és un país molt sensible a qualsevol element de temperatura i també afecta l’activitat econòmica. Així, per exemple, si neva poc caldrà produir més neu artificial amb els canons, situació que farà augmentar considerablement el consum. Un altre factor important que fa créixer la demanda és la presència de turistes, sobretot dels països veïns, durant els ponts i les festivitats.

tracking