relacions bilaterals

Acord amb Bèlgica per evitar la doble imposició fiscal

El conveni entre els dos països, que es preveu tancar aquest any, pretén afavorir l’arribada d’empreses estrangeres

Acord amb Bèlgica per evitar la doble imposició fiscalSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En ple procés d’acostament a la Unió Europea a través de les negociacions del futur l’acord d’associació, Andorra continua buscant nous aliats per consolidar el seu procés d’obertura econòmica. El Govern té previst tancar abans que s’acabi l’any un conveni per evitar la doble imposició amb Bèlgica per tal de reforçar la cooperació econòmica i financera. Ahir, els dos estats van fer nous passos per culminar l’acord durant la reunió que van mantenir la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i el vice-primer ministre i també titular d’Afers Exteriors del govern belga, Didier Reynders, que va signar el llibre d’or, al costat de Toni Martí.

Ubach va destacar després de la trobada que l’acord permetrà “reforçar la cooperació bilateral” entre els dos estats, i va afirmar que s’esperen més trobades amb l’objectiu de tancar el conveni aquest any. Per la seva banda, Reynders, que visitava per primer cop el Principat, va manifestar que volen reforçar la presència de més turistes a través d’inversions. “Si volem això hem de progressar en diferents àmbits com en l’acord de doble imposició”, va dir el titular d’Exteriors belga, que també va posar com a factor necessari per a Andorra la materialització de l’acord d’associació amb la UE.

Si bé la signatura del conveni de no doble imposició ha generat reticències entre l’oposició belga, Reynders va assegurar que seguiran endavant. “És normal que hi hagi formacions polítiques a l’oposició que acceptin menys fàcilment definir un compromís, però això no ens impedirà treballar en aquest sentit”, va asseverar Reynders. Es preveu que en aquests primers mesos de l’any s’intensifiquin les negociacions, en què també prendran part els ministres de Finances dels dos països per perfilar la resta de detalls del conveni. La bona sintonia entre els dos estats s’ha consolidat en els últims mesos, després que el govern belga donés suport al Principat per un període de transitorietat llarga (la UE l’ha acceptat per a 30 anys) pel que fa al tabac. L’executiu andorrà, per la seva banda, ha donat suport a la candidatura del govern liderat per Charles Michel per ser membre no permanent del consell de seguretat de l’ONU entre el 2019 i el 2020. Pel que fa a l’acord amb Europa, Reynders va recordar que Bèlgica ha avalat el període de transitorietat per transformar l’economia que “permetrà al Principat evolucionar en la manera de dissenyar la seva economia”. “No es pot passar d’una economia basada en el turisme o en sectors específics com el tabac a les noves tecnologies i la innovació d’un dia a l’altre”, va afirmar el titular d’Exteriors belga, que es va mostrar optimista pel que fa a les negociacions sobre la lliure circulació de les persones.

EL GOVERN BELGA NO INTERVINDRÀ PER INVESTIR PUIGDEMONT

Reynders va dir ahir que Bèlgica no preveu intervenir en el cas polític català per facilitar la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Preguntat per si el govern de Charles Michels hauria de facilitar que Puigdemont fos investit a distància en cas que decideixi quedar-se a Brussel·les, Reynders va dir que “si hem advocat per l’autonomia dels catalans és perquè els catalans prenguin les seves decisions sense que el govern belga hi intervingui”. A més, hi va afegir que la formació d’un govern a Catalunya pertany a les forces polítiques catalanes. “Hi van haver eleccions a Catalunya i correspon als parlamentaris formar un govern i dir qui ha d’exercir una responsabilitat com a president”, va dir el ministre d’Afers Exteriors de Bèlgica, que va manifestar que no es pronunciaran fins que no hi hagi una investidura. “Deixem que els responsables polítics catalans prenguin les decisions”, va afirmar Reynders.

tracking