política

L'acord amb la UE com a garantia de la sobirania

Alerta que en ple segle XXI no es poden “aixecar murs que ens separin dels altres” i que el destí del país s’ha de “compartir amb la resta del món”

L'acord amb la UE com a garantia de la sobiraniaSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) i la sobirania d’Andorra van centrar el tradicional discurs de Cap d’Any del cap de Govern, que Toni Martí va pronunciar des de la central hidroelèctrica de FEDA. “En ple segle XXI, la sobirania ja no consisteix a aixecar murs que ens separin dels altres, sinó a agafar les regnes del nostre destí”, va indicar Martí, per afegir que aquest destí “és sempre compartit amb la resta del món”. Pel cap de Govern, “pensar que podem prosperar quedant-nos tancats a casa és negar les grans oportunitats que té el nostre país i la seva gent”.

Grans oportunitats que passarien per un acord d’associació amb la UE del qual Martí considera que les negociacions que s’estan duent a terme estan permetent als andorrans explicar “allò que som”. Martí va dir que “quan expliquem el que som, de manera raonada i raonable, els nostres veïns europeus ens entenen i ens respecten”. El cap de l’executiu té confiança que aquesta comprensió i aquest respecte presidiran les properes fases de la negociació amb la UE i que l’acord d’associació “serà un pas més en aquest llarg camí d’obertura i adaptació” del Principat.

Els anys d’“intenses reformes” que han permès la posada en marxa d’un nou model fiscal “competitiu i d’intensitat moderada”, avançar cap a la transparència culminant amb l’intercanvi automàtic d’informació fiscal i l’obertura econòmica han de ser un actiu en aquesta negociació. Per al polític demòcrata, “l’acord amb la UE ha de ser la clau de volta de tota aquesta arquitectura”. Martí està segur que el 2018 “potser un any de grans consensos al tomb d’aquesta qüestió”.

Reformes necessàries

El cap de Govern va elogiar en el seu discurs “la capacitat de llegir correctament els esdeveniments i d’adaptar-nos als canvis” que “els andorrans i les andorranes han demostrat que continuem tenint”. Ho va fer per assegurar que si Andorra torna a créixer i a generar riquesa i llocs de treball “és precisament perquè hem fet les reformes i les adaptacions necessàries”. Martí admet “ser conscient” que “no ha estat fàcil per a ningú”, però que amb l’ajuda de tots “estem retrobant el camí del creixement”.

El discurs també va tenir un record per al “pessimisme d’aquells que pensaven que no ens en sortiríem i que Andorra no trobaria el seu lloc en aquest nou món”. I és que segons el líder de DA, “la feina ben feta, la responsabilitat, la seguretat, l’estabilitat... tot allò que Andorra encarna, està avui més valorat que mai”. Martí va afirmar que “aquesta és l’Andorra que perdurarà”, perquè, “lluny de voler faltar el respecte a ningú, a casa nostra ja no hi ha lloc per a algunes velles pràctiques del passat, que solament beneficiaven uns quants”.

El cap de Govern també es va referir a les polítiques socials de l’executiu de DA, que considera han promogut la integració i la cohesió. “Sempre hem procurat que els canvis i les reformes no deixessin ningú de costat i que tothom trobés el seu lloc en l’Andorra d’aquest futur que ja s’està convertint en present”, va indicar. Per Martí, la millora constant dels nostres sistemes educatius i una política social capdavantera “ens permeten afirmar que la cohesió de la nostra societat està avui encara més protegida i garantida que fa uns anys”.

Per últim va recordar que aquest 2018 se celebrarà el 25è aniversari de la Constitució i el llegat de les generacions passades. “Nosaltres treballem per llegar als nostres fills una Andorra que sigui un referent de qualitat”, va sentenciar.

RECONEIXEMENT ALS IMMIGRANTS

Martí va aprofitar el fet de fer el discurs a la central hidroelèctrica de FEDA per recordar que la seva construcció i la de les car­reteres de les valls d’Orient i del Nord van portar fa més de 80 anys al Principat els primers immigrants. “Andorra va saber acollir aquells primers immigrants, com també va saber acollir i integrar els milers d’homes i dones que van arribar a casa nostra les dècades següents”, va dir Martí, per afegir que “el nostre país s’ha fet gran, divers i pròsper gràcies a les aportacions de tots, i això no em cansaré mai de dir-ho”.

L'acord amb la UE com a garantia de la sobirania

tracking