col·lectius

Els empresaris proposen a Educació la creació de tres graus en comerç

Sònia Yebra destaca que serien una sortida per a molta gent jove que no està qualificada

Els empresaris proposen a Educació la creació de tres graus en comerçXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comerciants tornen a patir aquesta temporada la falta de personal i la situació acaba provocant que es contracti gent sense qualificar i que hi hagi deficiències en l’atenció al públic. És la constatació de la situació actual que fa la presidenta de l’Associació de Comerciants i Propietaris de l’avinguda Meritxell, Sònia Yebra, que valora que “és un problema que arrosseguem fa anys i que aquest darrer any i mig potser s’ha agreujat més. És difícil trobar gent que vingui de fora d’Andorra, no som prou atractius i la gent d’aquí no està millorant, no està prou preparada”. Per intentar pal·liar les mancances els empresaris han fet una proposta al ministeri d’Educació “de tres plans diferents, perquè es faci una FP de comerç, un grau mitjà de comerç i un grau alt”, exposa Yebra a la ràdio del Diari, que serviria perquè “gent que als 14-15 anys vol deixar d’estudiar es pugui dirigir a una FP no només a temes tècnics, sinó també de comerç que ajudi a millorar en idiomes, tècniques de venda, saber com atendre el públic”. L’empresària assegura que seria una alternativa important per a joves que busquen feina i no tenen una formació adequada en comerç i afegeix que el grau mitjà permetria aprofundir els coneixements en el sector i el superior podria anar adreçat a directors de botigues, gestió de productes, d’estocs i de personal.

Yebra explica que els empresaris “estaríem disposats a agafar aquests estudiants en pràctiques, a intentar ajudar de forma activa i positiva perquè es poguessin formar dins de les nostres botigues” i precisa que saben que al Lycée hi ha formació en comerç, però “potser s’ha d’obrir un ventall una mica més ampli d’opcions”. Les converses amb Educació es van iniciar al maig i assegura que la resposta va ser que “ho estudiarien, que ho veien molt interessant i estem en espera de la resposta”, i admet que caldrà temps per implantar els estudis i que potser la més fàcil seria la d’FP, “perquè en dos anys podrien tenir una formació suficientment bàsica i interessant com perquè els empresaris els contractem”.

Falta d'atratiu del país

La presidenta dels comerciants de Meritxell afirma que ara mateix “hi ha falta de personal” i que només cal veure els anuncis de feina, “totes les empreses estem en recerca continuada”. Respecte a la falta d’atractiu laboral del Principat, considera que no té a veure amb els salaris, perquè les condicions són similars a les d’Espanya i estima que “és un punt important però no l’únic que fa decidir la gent, i quan fas una oferta no tens gent que respongui i ja no pots negociar el sou”. Yebra recorda que un altre factor és que “és difícil trobar lloc per viure i no és barat”.

tracking