afers exteriors

Andorra vol participar en operatius de rescat a l'estranger de la mà de França

El tercer país hauria d’acceptar i el destacament andorrà estaria sota ordres franceses

Andorra vol participar en operatius de rescat a l'estranger de la mà de FrançaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra vol participar en operacions de rescat a l’estranger en les quals també col·laborin efectius francesos i fer-ho de la mà de les autoritats de l’Estat veí del nord. Així s’indica en el document elaborat per tècnics del ministeri d’Interior francès per a la comissió d’Afers Exteriors del parlament que va donar llum verd que l’Assemblea Nacional votés el 5 de desembre passat a favor de l’acord signat el 2014 pels governs d’Andorra i França relatiu a la cooperació tècnica i a l’assistència mútua en matèria de protecció civil. Un conveni que regularà la integració dels equips de socors andorrans en els equips francesos durant les seves intervencions fora del territori gal en cas de catàstrofes naturals o d’accidents tecnològics greus.

França es mostra favorable a la demanda andorrana que ha de permetre al personal de protecció civil del Principat formar-se i guanyar experiència en aquestes situacions. El model d’acord bilateral és similar al que França va signar amb Mònaco el 2004 i que preveu la integració dels bombers monegascos en equips de rescat francesos durant les seves intervencions en països tercers.

El document recorda que les autoritats andorranes van esmentar el 2014 el seu interès a participar en el sistema de protecció civil desplegat per França a Haití i que les autoritats d’Andor­ra i París van decidir esperar a l’entrada en vigor del conveni per la necessitat de comptar amb un marc jurídic perfectament segur per l’acció conjunta en tercers països.

El conveni aprovat per l’Assemblea Nacional confirma l’acceptació per part de França de la participació d’Andorra en els seus operatius de rescat. L’acord contempla que un cop el Principat mostri el seu interès per participar-hi, França avaluarà la intervenció o no d’Andorra un cop el país que rebrà l’ajut ho aprovi. Si finalment es dona el vistiplau a la participació d’un grup andorrà, el mateix estarà sota l’autoritat del cap de destacament d’assistència francès.

El conveni contempla l’adhesió de la part andorrana a les condicions de reemborsament de les despeses ocasionades, com també a les relacionades amb el fet de fer-se càrrec de les despeses o indemnitzacions vinculades a una defunció o a un accident corporal sofert per un membre de l’equip d’assistència.

També s’indica que Andorra renuncia a formular qualsevol reclamació contra la part francesa en cas de perjudici sofert en el marc d’una operació d’assistència o amb motiu d’un accident de transport sobrevingut. En el cas de danys causats intencionadament o per negligència greu per un membre del destacament andorrà en el territori de l’Estat que ha requerit l’assistència de França, la part francesa pot demanar a la part andorrana el reemborsament de les despeses suportades.

Els serveis del ministeri d’Interior destaquen que a més de l’interès andorrà de donar suport operatiu en situacions d’emergència, el conveni els permetrà beneficiar-se de l’experiència i el saber fer de la seguretat civil i dels equips de socors francesos. Es preveuen cursos de formació a França amb una participació d’entre cinc i deu alumnes andor­rans per any.

tracking