Temporal

La policia defensa la gestió del trànsit i els controls durant la nevada

La direcció exposa que les patrulles també van haver d’actuar en 35 intervencions

La policia defensa la gestió del trànsit i els controls durant la nevadaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La direcció del cos de policia va defensar ahir, davant les crítiques provocades pel col·lapse de trànsit que va generar dimecres a la tarda la intensa nevada, la gestió de la situació i l’existència de controls a les vies principals. No obstant això, Bruno Lasne, director adjunt del cos, va assenyalar que des de les dotze del migdia fins a les nou de la nit les patrulles també van haver d’actuar en 35 intervencions, algunes per sinistres de trànsit ocasionats per la nevada, i que per tant en alguns moments es va haver de prioritzar i abandonar els controls d’equipaments per després tornar-hi. Amb tot, Lasne va indicar que hi va haver punts de control a la Massana, Encamp i Canillo i un d’itinerant per desplaçar-se allà on fos necessari. Un dispositiu similar al d’altres episodis de nevades similars, va assenyalar.

Quant a la imposició de sancions als cotxes que no circulaven equipats, el director adjunt del cos d’ordre va puntualitzar que en escenaris com el viscut dimecres, “més que sancionar el que es fa és prevenció, és una situació crítica”. Tanmateix, va assegurar que s’hi va sumar un factor, el gel a la calçada, que va provocar que inclús els cotxes amb rodes de contacte o amb cadenes de roba patinessin a la via i que per tant els problemes a la carretera no només els van provocar els conductors que no havien preparat el vehicle. La normativa obliga a tenir el cotxe condicionat per a l’hivern des de l’1 de novembre, i el responsable policial va indicar que “la gran majoria de gent del país està més conscienciada i els turistes que venen potser no coneixen les normatives, però molta gent de fora també va degudament equipada”.

Malgrat que les precipitacions van continuar ahir (al centre del país van ser molt més febles, però) no es van repetir els problemes de trànsit de dimecres ni tampoc es van registrar accidents de circulació amb ferits. Des de primera hora es va restablir la circulació a la carretera d’Arcalís, el port d’Envalira i també als accessos amb França (totes tres vies s’havien tallat la tarda anterior). A la frontera francoandorrana van continuar sent necessaris els equipaments i es va mantenir la restricció de circulació, prohibida als vehicles de més de 19 tones. Amb tot, des de l’Associació de transportistes de mercaderies no van registrar incidències. Al final del dia, les cadenes per circular eren necessàries a partir d’Encamp, i a la vall del Nord des d’Ordino i des d’Erts.

Tanmateix, l’afluència de turistes es va tornar a traduir en retencions a la frontera sud. Al matí es van registrar fins a 8 quilòmetres a l’N-145 per entrar al Principat. A la tarda també hi va haver trànsit dens de sortida.

tracking