Energia

Les tarifes de l'electricitat s'encareixen un 2% l'1 de gener

L’increment serà de mitjana de 0,73 euros al mes per a la majoria de clients

Les tarifes de l'electricitat s'encareixen un 2% l'1 de generArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu de la llum s’encarirà un 2% a partir de l’1 de gener del 2018. Ho farà en aquest percentatge la denominada tarifa blava domèstica, que és la que tenen contractada el 77,3% dels clients de FEDA. La pujada de l’electricitat la va aprovar ahir el Govern i el portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, la va justificar en el fet que l’increment permetrà dotar la parapública de recursos suficients per promoure els projectes de diversificació energètica i preservar “el nivell actual de qualitat de servei” que ofereixen les entitats distribuïdores andorranes. El ministre també va indicar que amb la pujada es podrà garantir un marge brut suficient per a absorbir possibles variacions en els costos d’adquisició de l’energia fora del Principat.

Cinca va posar en relleu que l’increment del 2% estarà per sota de la pujada de l’índex de preus al consum (IPC), que es preveu una mica per sobre d’aquesta xifra, i que si es té en compte que el rebut mensual mitjà d’un abonat a la tarifa blava domèstica és de 36,31 euros, l’augment tarifari representa 0,73 euros mensuals. El portaveu de l’executiu va voler destacar que malgrat la pujada, Andorra té un dels preus de l’electricitat més barats d’Europa.

El ministre va recordar que la tendència a l’alça dels preus de la llum als països de l’entorn és “inequívoca” i que si FEDA ho repercutís directament en el consumidor s’estaria davant d’un augment a l’entorn del 5%.

També puja un 2% la tarifa blava professional (17% d’abonats), un 3% la vermella (5,3% de clients) i un 2,3% la verda (2,3% d’abonats).

tracking