Temporal de neu

La intensa nevada col·lapsa el trànsit al centre

L’obligatorietat dels equipaments a tota la xarxa viària a la tarda va provocar retencions importants pels vehicles que no circulaven preparats

La intensa nevada col·lapsa el trànsit al centreXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La neu va caure ahir de manera intermitent a les parròquies baixes i en els moments més complicats del matí els equipaments especials per circular eren ne­cessaris a partir d’Escaldes en sentit nord. Però pels volts de les sis de la tarda la precipitació es va intensificar i les condicions de la carretera van empitjorar de manera notable també a les parròquies baixes. Es va activar llavors l’anomenada fase groga, que fa necessaris els equipaments arreu del país i van començar les retencions provocades per vehicles que no estaven preparats per circular en aquestes condicions, un fet acusat per la gran afluència de turistes aquests dies. Cotxes aturats intentant posar cadenes o directament encreuats a la via després que el conductor en perdés el control, van causar el col·lapse especialment a les avingudes Tar­ragona i Salou, però també a l’Obac, Encamp o a la General 3, a l’entrada a la parròquia de la Massana. També les vies interiors de les parròquies centrals s’hi van veure afectades i el caos circulatori es va traslladar a l’avinguda Santa Coloma o el Fener.

Durant tot el dia van ser necessaris també els equipaments per creuar a França i la circulació estava restringida a vehicles de menys de 19 tones. L’activació de la fase groga arreu del país va coincidir amb el tancament dels accessos amb França i el Port d’Envalira (el túnel va passar a ser gratuït) i la carretera d’Arcalís. Pels volts de les vuit la nevada va remetre i els equipaments van passar a ser necessaris a partir d’Encamp i Escaldes. Els talls circulatoris es van mantenir. I a les nou l’Agència de Mobilitat ja no registrava retencions.

Sinistralitat

La neu també va causar problemes a la carretera al matí i va estar al darrere de tres accidents de trànsit amb un balanç de set persones ferides lleument, dos dels quals es van produir en la mateixa zona: a la General 3, a prop de la cruïlla amb la carretera de Sispony. El primer es va registrar a les 13.10 hores i s’hi van veure implicats dos vehicles amb matrícula espanyola i l’altre amb plaques andorranes. El ferit va ser l’ocupant del vehicle andorrà, un resident de 40 anys. Uns pocs minuts després, a les 13.25 hores, van xocar dos vehicles amb matrícula andorrana. La conductora del Toyota i les dues ocupants del Renault, dues dones de 30 i 39 anys i una nena de 10 anys, residents, van patir lesions lleus. I el tercer es va produir a la General 2, a la rotonda d’entrada a Canillo, a les 14.36 hores. En aquest cas els vehicles implicats van ser tres, dos d’espanyols i un d’andor­rà, i els ferits un noi i una noia no residents, de 22 i 19 anys, i una altra dona no resident de 51.

Gruixos

Les estacions d’esquí van funcionar ahir amb normalitat. Només el telefèric entre Pal i Arinsal, a Vallnord, es va aturar a partir de les dues del migdia per les condicions meteorològiques. Ni Vallnord ni tampoc Grandvalira van poder avançar amb exactitud els gruixos que havien guanyat amb la nevada, perquè en tancar els dominis seguia la precipitació. Des de Grandvalira van pronosticar que se situaria entre els 10 i els 20 centímetres perquè malgrat que havia caigut amb força també havia fet força vent. La previsió meteorològica apunta que avui i demà han de continuar les precipitacions, tot i que demà ja es limitarien a la cota a partir de 1.600 metres. Els dominis, que a partir de Sant Esteve arrenquen una de les èpoques més fortes de la campanya, es preparen per poder obrir al cent per cent després d’aquestes precipitacions. Així ho van indicar des de Grandvalira, que espera puntes d’esquiadors diaris d’entre 12.000 i 15.000.

209.680 ENTRADES DURANT EL NADAL

Mobilitat preveu que les properes jornades siguin complicades a la carretera per l’afluència de turistes i avança complicacions tant d’entrada al matí com de sortida a la tarda per les dues fronteres. De fet, ahir al matí ja es van registrar vuit quilòmetres de cues per accedir al Principat per la frontera sud. En total la previsió és que durant tot el Nadal i fins a la festivitat de Reis accedeixin a Andorra 209.680 vehicles. La previsió apunta que aquesta setmana serà la més intensa, amb 109.276 entrades, mentre que la de Reis rondaran les 100.000.

La intensa nevada col·lapsa el trànsit al centre

tracking