Col·lectius

Andorra aprova amb nota en política educativa inclusiva LGTBI

Un informe d’abast Europeu situa el Principat entre els 10 primers d’una llista de 49 estats

Andorra aprova amb nota en política educativa inclusiva LGTBI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra ocupa la desena posició entre 49 estats d’Europa en un informe que analitza la implementació de polítiques educatives inclusives sobre alumnes lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI) publicat recentment per The Global Alliance for LGTB Education (GALE). Els autors de l’informe són una comunitat d’aprenentatge d’educadors que té com a objectiu promoure la plena inclusió de persones desfavorides a causa de la seva orientació sexual o identitat sexual identificant, potenciant i compartint coneixements educatius. El Principat es troba entre els quinze estats europeus que l’autor de l’informe, el director del GALE, Peter Dankmeijer, considera que donen suport a la implementació del “dret a l’educació” dels estudiants LGTBI.

L’estudi analitza diferents aspectes que afecten aquest col·lectiu d’estudiants, com ara l’accés a l’educació, la llibertat d’expressió, la protecció contra el bullying, el nivell de rendiment escolar o l’abandonament escolar. També s’analitza si al currículum educatiu hi ha espai per a la informació respecte a la diversitat sexual, si hi ha recursos per a l’atenció a la diversitat sexual, si hi ha recursos per atendre els estudiants LGTBI, si hi ha serveis de suport per a aquests alumnes i si tenen les mateixes oportunitats d’aprenentatge. Per últim, també es busca informació sobre el professorat per saber si és favorable a aquest col·lectiu d’alumnes, si és competent per ensenyar sobre diversitat sexual, si està capacitat per donar suport a aquests estudiants, si l’escola té un ambient de suport als alumnes i si hi ha protecció pels professors que formin part del col·lectiu LGTBI.

L’autor de l’informe, que fa una classificació percentual respecte al compliment d’aquests aspectes, ha donat un 81% a Andorra, lluny d’Irlanda, que encapçala la llista amb un 100%, seguit d’Holanda (95%) i Malta (91%), però molt a prop de països com Suïssa (84%), Noruega (84%) i Gran Bretanya (83%), que ocupen les posicions setena, vuitena i novena. Bèlgica (90%), Suècia (90%) i Islàndia (87%) també estan entre els deu primers. Espanya i Portugal, per exemple, estan considerats per l’informe com estats “ambigus” amb aquest tipus de polítiques inclusives.

Malgrat la bona posició d’Andorra, l’autor del treball adverteix que hi ha “poca informació” sobre el Principat. Explica que ha estat Som com Som qui ha facilitat la informació per elaborar-lo i que “la seva col·laboració amb el Govern els fa ser extremadament positius [potser poc realistes] sobre la situació del país”.

L’informe explica que des d’Andorra s’afirma que el Principat durà a terme una política inclusiva LGTB i que a l’hora de comprovar-ho han tingut coneixement que el Govern ha editat dos fulletons sobre la no discriminació d’aquest col·lectiu i que ofereix capacitació a mestres i consellers. L’autor afegeix en l’anàlisi que Som com Som “creu fermament” que el pla Permsea conduirà a millores substancials per als estudiants d’aquest col·lectiu, tot i que les directrius de la reforma “no es refereixen explícitament a la diversitat sexual”.

tracking