Reforma dels funcionaris

L'USdA preveu una mobilització contra la reforma funcionarial

No descarta protestes per la falta d’acord en l’última reunió amb Govern sobre la reforma de la Funció Pública

L'USdA preveu una mobilització contra la reforma funcionarialFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, no descarta mobilitzacions arran de la falta d’acord entre els representants dels sindicats i Govern sobre la reforma de la Llei de la Funció Pública. Segons l’executiu, el text està tancat després de l’última reunió que va tenir lloc divendres i ara haurà d’obtenir llum verd al Consell General, on DA té majoria absoluta.

Ubach va explicar al Diari que han deixat “clar” quina és la seva posició i que “ara ja veurem què passarà”. El secretari general de l’USdA va afegir que després de les vacances de Nadal tenen previst reunir-se en assemblees amb els treballadors de l’administració pública per informar-los de com han anat les últimes negociacions i quins són els passos que es preveuen fer a partir d’ara. Preguntat per si es produiran mobilitzacions, Ubach va dir que “no ens quedarem quiets”. “Es prepara un hivern calentet”, va afegir-hi. Amb tot, va explicar que primer volen deixar passar els dies de festa i que ara han d’anar “pam a pam”. “Divendres va passar el que va passar i després de festes farem les reunions amb els treballadors”, va avançar.

Ubach va manifestar que intentaran “canviar la situació” tot i que assumeix que el Govern, amb majoria absoluta al Consell, pot tirar endavant amb la proposta. “Toni Martí té majoria i pot instal·lar el dret de cuixa”, va etzibar Ubach, que deixa la porta oberta a establir diàlegs amb altres formacions. “Després de festes, [la situació] es desencallarà per un costat o per un altre”, va augurar el representant sindical, que va admetre que no “esperaven gran cosa més de les negociacions”.

CONFIAVEN EN LA MINISTRA

Tot i això, va afegir que van confiar en la ministra de la Funció Pública i Reforma Administrativa, Eva Descarrega, perquè “hi havia possibilitats de canvis”. Ubach va especificar que els desacords provenen perquè el Govern vol reduir els drets dels funcionaris que treballen en categories més baixes de l’administració mentre que afavoreix els càrrecs directius. Lamenten la proposta de l’executiu, que vol mantenir el complement salarial dels directors encara que siguin substituïts. “A les direccions volen mantenir-ho tot i als funcionaris no”, lamentava Ubach, que alhora va denunciar que el text que se’ls va presentar en un primer moment venia amb unes “línies vermelles molt marcades”. “Del que nosaltres hem aportat, no s’ha canviat res”, va assegurar.

Ubach també va explicar que el nou text perjudica els professionals que treballen en el sector de l’educació, que “queda coix” fins que no tingui la seva pròpia llei. Fins que no s’aprovi una llei d’Educació. “Hi haurà un problema bastant greu fins que no es faci la seva llei”, va avisar Ubach, que al mateix temps va reiterar el seu rebuig a una de les altres qüestions que han generat més polèmica dins de la proposta del nou text, com és la previsió d’eliminar els triennis i substituir-los per quinquennis.

EL GOVERN VA CONTRACTAR UN ASSESSOR JURÍDIC PER A LA REDACCIÓ DE LA REFORMA

L’executiu va contractar els serveis de l’advocat Antoni López Montanya perquè fes l’assessorament jurídic relacionat amb el projecte de llei de la funció pública, tal com es va publicar en el darrer Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), però ho va fer amb caràcter retroactiu, és a dir que López Montanya va començar a treballar i assessorar l’executiu el passat mes de febrer i no ha estat fins ara que han fet pública la seva contractació. De fet, al BOPA del passat 20 de desembre, a l’edicte en el qual s’explica l’operació, ja hi diu que el termini d’execució d’aquest assessorament va començar el 2 de febrer i finalitzarà el dia 31, és a dir, que s’ha fet públic quan falten 10 dies perquè venci. Aquesta manera de procedir és habitual quan l’administració no té clar el temps que necessitarà els seus serveis.

El contracte es va adjudicar de manera directa i el pressupost destinat va ser de 18.810,00 euros, impostos indirectes inclosos.

López Muntanya és un prestigiós advocat del Principat i ja va ser inclòs l’any 2013 com un dels més destacats a la guia mundial dels advocats. També ha impartit cursos a la Universitat d’Andorra.

tracking