ELECCIONS AL PARLAMENT

Els polítics andorrans insten a iniciar el diàleg a Catalunya

Arrimadas s’imposa a les eleccions catalanes amb 37 escons però el bloc format per Junts per Catalunya, ERC i la CUP és l’únic que pot formar govern

Els polítics andorrans insten a iniciar el diàleg a Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les eleccions catalanes convocades pel govern espanyol en aplicació de l’article 155 no van servir per desllorigar la composició del bloc independentista al Parlament. En una nit en què el recompte es va viure fins a l’últim minut, Ciutadans va confirmar la tendència d’algunes enquestes que el situaven com a vencedor i es va catapultar com a força més votada amb 1,1 milions de vots i 37 escons. El bloc independentista, que aquest cop no es va presentar sota el paraigua de cap coalició, va mantenir la majoria absoluta amb 70 escons tot i que va perdre dos diputats respecte als comicis del 2015. La participació d’ahir (82%) va ser la més alta de la història en unes eleccions catalanes, ja que van votar 4,3 milions de persones.

C’s es va emportar la victòria moral però ho tindrà gairebé impossible per formar govern a causa de la patacada del PP, que amb 3 diputats va registrar el pitjor resultat de la seva història al Parlament català. Per la seva banda, el PSC va aconseguir 17 diputats, un més que en els comicis del 2015. El bloc constitucionalista suma 57 escons, lluny dels 68 de la majoria absoluta. El bloc independentista és l’únic que podria formar govern gràcies als vots de Junts per Catalunya, ERC i la CUP. El partit liderat pel president destituït Carles Puigdemont, que es troba a Brussel·les per no ser detingut per la declaració d’independència del 27-O, va aconseguir fer el sorpasso i va quedar segon amb 34 escons, acabant per davant d’ERC, que en va aconseguir 32. Per formar un executiu, el suport de la CUP, que va aconseguir 4 diputats –sis menys que el 2015– serà novament clau. Amb el 99% dels vots escrutats, entre tots tres van aconseguir 2.050.000 vots, mentre que el bloc constitucionalista se’n va emportar 1.874.000.

La líder de C’s, Inés Arrimadas, va destacar la victòria de la formació taronja i va aprofitar per carregar contra els partits independentistes, a qui els va recordar que han perdut diputats. “Els partits nacionalistes mai podran parlar en nom de Catalunya. Catalunya som tots”, va manifestar Arrimadas, que hi va afegir que “el procés no representa el futur”. A més, va demanar canviar el sistema electoral català.

L’alegria també inundava la seu electoral de Junts per Catalunya, que connectava amb Carles Puigdemont des de Brussel·les. Puigdemont va començar el seu discurs anunciant que “la república catalana ha guanyat la monarquia del 155 i ara s’han enfonsat”. El president destituït va instar la “restitució i reparació de la Generalitat de Catalunya” i va demanar a Europa que “ens escolti”. Marta Rovira, d’ERC, també va exigir al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que “retiri l’article 155, alliberi els presos i s’assegui en una taula com li hem demanat sempre”. La formació republicana va reconèixer el sotrac i va afirmar que volia aspirar a ser la primera força independentista. Mentrestant, el líder del Partit Socialista de Catalunya, Miquel Iceta, va apostar pel diàleg i va encoratjar el nou govern català i l’espanyol a parlar i a entendre’s per “aconseguir un millor i més autogovern”.

Per la seva banda, Catalunya en Comú, liderada per Xavier Domènech, es va quedar amb vuit escons i finalment no serà clau com apuntaven algunes enquestes per formar govern. “Aquest resultat, que cal acatar, ens ha col·locat a l’oposició”, va dir Domènech. D’altra banda, el candidat del PP, Xavier García Albiol, va reconèixer que el partit va obtenir un “molt mal resultat”. Finalment, el líder de la CUP, Carles Riera, que compartirà el grup mixt amb el PP, va admetre que han perdut “capacitat d’influència”, però va avisar que els diputats cupaires “continuen tenint la clau” per garantir la majoria absoluta independentista. El recompte no es tancarà al 100% fins al 27 de desembre, data límit per sumar els vots de l’estranger.

Els polítics andorrans insten a iniciar el diàleg a Catalunya

tracking