ELECCIONS al parlament

Els partits insten les forces catalanes a iniciar un diàleg per resoldre el conflicte

Ld’A i SDP consideren que els resultats de les eleccions no permeten desbloquejar la situació

Els partits insten les forces catalanes a iniciar un diàleg per resoldre el conflicteFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits van fer una nova crida al diàleg després de les eleccions d’ahir al Parlament de Catalunya per tal d’assolir una solució que aporti estabilitat al país veí. El secretari general de DA, Esteve Vidal, va afirmar que espera que els comicis “tinguin unes conseqüències positives” i hi hagi “enteniment entre les diferents forces polítiques”. Vidal va constatar que “són unes eleccions que indirectament afectaran Andorra” i per això va assenyalar que espera que “hi pugui haver un camí d’entesa entre les diferents forces perquè hi hagi una situació d’estabilitat”.

Des de Liberals d’Andorra, el conseller general Ferran Costa també va apel·lar al diàleg perquè “la gran esperança per a Andorra seria que la situació es pogués normalitzar”. Tanmateix, va fer palès que “el que surt d’aquestes eleccions no canvia gens ni mica l’escenari anterior” caracteritzat per “la radicalització i l’enquistament del conflicte”. En aquest context, va constatar que “sembla que aquesta contesa electoral no ha donat cap mena de via d’esperança perquè el conflicte es pugui desencallar”. Costa va demanar “sentit comú” als diferents partits “per mirar de negociar acostaments perquè no hi hagi una situació de bloqueig”.

Josep Majoral, conseller general d’Unió Laurediana, va expressar el seu “respecte” cap a uns resultats electorals que “no crec que hagin sorprès ningú”. El parlamentari va explicar que està a l’expectativa de “veure com es conforma el Parlament” perquè “el que tenen no deixa de ser un problema important”, ja que “hi ha moltes diferències entre partits”. “Des d’Andorra ens ho hem de mirar amb molt de respecte”, va indicar el parlamentari lauredià, afegint que “el que tothom vol és que torni l’estabilitat al propi país”. Majoral va destacar que es tractava d’una convocatòria electoral “atípica” pel fet que “hi ha gent a la presó i gent fora d’Espanya que no sabem si podran anar o no a prendre possessió”.

Finalment, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va opinar a títol personal que el resultat de les eleccions “no arregla res” perquè “s’obre una etapa en què no hi ha cap majoria clara”. “El més preocupant és que no s’arreglarà la situació i es pot entrar en un període d’inseguretat i de fraccionament de la societat”, va avisar. A parer de Naudi, el problema ara “es fa gran” i això pot provocar conseqüències econòmiques i socials. Pel que fa a Andorra, va alertar que el turisme es podria veure afectat.

VOT CLAU EN LA DISTÀNCIA

ls residents catalans que votaven ahir al consolat espa­nyol al país ho feien doblement satisfets. Exercien el seu vot en un moment que molts, tant sobiranistes com constitucionalistes, veuen clau per a Catalunya i ho feien per sufragi pregat a l’exterior. “Tinc amigues que en d’altres comicis no havien rebut les paperetes, a mi m’ha anat bé”, deia satisfeta l’Anna, que preferia no dir el seu cognom. “Soc favorable a la independència i trobo molt necessari votar avui”, comentava. La Patrícia entrava amb pressa al consolat deu minuts abans que tanqués l’urna, però atenia el Diari per afirmar que no havia volgut abstenir-se. “És important”, reiterava.

En total han votat 3.474 persones incloses al cens d’electors residents absents (CERA) en tot el procés de vot exterior a Andorra, mentre que havien demanat fer-ho fins a 3.951. Ahir es va viure algun episodi curiós quan una catalana va intentar votar a l’urna del consolat sense haver rebut a casa la documentació pel sufragi. Membres del consolat i representants de les candidatures independentistes que feien d’observadors arran de la iniciativa Catalans al món van explicar que no era el primer cas, fins i tot de persones que no havien pregat el sufragi i que assistien ahir al consolat talment com si fos i funcionés com un col·legi electoral. En sortien, és clar, sense poder votar.

La tensió entre blocs ha marcat les eleccions catalanes, però al consolat hi havia un clima cordial que en finalitzar l’horari de vot va viure’s fins i tot amb un punt d’ambient festiu. Amb representants de les candidatures, treballadors i el mateix cònsol, Antonio Prats Martí, fent-se una foto de grup que van voler-se guardar només per a ells. Prats Martí va dir que ahir el vot s’havia viscut sense incidències. De fet, només podia votar-se al matí i van assistir a l’urna 71 persones, lluny de les xifres més altes de les quatre jornades anteriors.

tracking