justícia

Proposta per punxar telèfons per violència domèstica

Espot vol canviar el Codi de Procediment Penal i també ampliar les escoltes als delictes relacionats amb les xarxes socials

Proposta per punxar telèfons per violència domèsticaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern vol modificar el Codi de Procediment Penal perquè es puguin fer escoltes telefòniques en certs delictes menors si la investigació ho requereix. Es vol permetre les escoltes en casos relacionats amb violència domèstica i de gènere i en delictes comesos a través de les xarxes socials. El Govern ho vol fer després de veure’s obligat a retirar la proposta per fer-les en qualsevol delicte –no només en els majors com ara– que va incloure aprofitant la reforma del Codi Penal per tipificar el delicte fiscal i endurir la persecució del contraban.

El ministre de Justícia, Xavier Espot, va explicar ahir, després de l’acte de presa de possessió de la renovació de quatre magistrats que es va celebrar a Casa de la Vall, que la modificació era “una qüestió que tard o d’hora havíem de posar sobre la taula”, i que actualment “hi ha alguns supòsits que queden fora de les possibilitats d’investigació dels nostres tribunals i que no permeten donar la resposta adequada a la nostra ciutadania”. Segons Espot, a l’hora de poder localitzar agressors de violència de gènere o per poder investigar determinats delictes greus que es cometen a través de les xarxes socials, “amb la regulació actual no podem arribar al fons d’aquests afers”.

El ministre va explicar que la reforma es vol fer amb el màxim consens dels grups parlamentaris, dels operadors judicials (batlles, magistrats i fiscals) i del Col·legi d’Advocats, i que vol que l’any que ve “es pugui fer aquesta modificació puntual”. Espot va insistir que no poden quedar “impunes” comportaments delictius greus que afecten víctimes de la violència de gènere o menors d’edat, i que “s’han de poder investigar i arribar al fons preservant els drets fonamentals que emparen qualsevol ciutadà”.

Suïcidi a la presó

El ministre de Justícia, preguntat pels periodistes, es va referir al suïcidi d’un resident argentí de 37 anys a la presó el 7 de desembre que estava ingressat de manera provisional a la Comella per un cas de presumptes abusos sexuals al nebot menor. Tal com ja va avançar el Diari, s’ha obert una investigació al centre penitenciari per intentar esclarir els fets en paral·lel a la iniciada per la Batllia. La direcció, va explicar Espot, ha demanat informes als agents penitenciaris que van intervenir directament o indirectament en els fets i sobre la base del resultat i en el cas que es pogués desprendre “alguna mancança o alguna negligència” es prendrien “les mesures oportunes”.

Segons el titular de Justícia, “amb el coneixement dels fets que tenim i sense el perjudici del que diguin els informes”, sembla que “no hi va haver cap negligència per part dels agents que aquella nit tenien a càrrec els interns”.

Espot va explicar que les mesures especials de protecció hi són quan hi ha un dictamen previ o una anàlisi prèvia que fa pensar que hi ha un risc en aquest sentit. “Això no va succeir en el cas que estem comentant”, va dir, per afegir-hi que “poques hores abans dels fets se li va fer una revisió mèdica i en principi no es va constatar que hi hagués cap motiu que fes pensar que hi hagués una voluntat per part d’aquest intern de suïcidar-se”. Va afegir que hi ha casos que “no es justifiquen determinades mesures de protecció i passen fets tràgics”, a més d’admetre que el que “no podem fer és adoptar mesures de protecció excessives quan no hi ha aquest indici”.

BEA I CASCALES OPTEN A LA PRESIDÈNCIA DE LA BATLLIA

Les batlles instructores penals Cristina Bea i Azahara Cascales han presentat la seva candidatura al Consell Superior de la Justícia (CSJ) per ser nomenades presidentes de la Batllia per substituir l’actual, Jaume Tor, que el 15 de gener començarà a exercir com a magistrat de la sala civil del Tribunal Superior de Justícia. Ho va anunciar ahir el president del CSJ, Enric Casadevall, que va assenyalar que serà el 10 de gener quan els membres d’aquest òrgan prenguin la decisió final.

Casadevall va explicar que ara, un cop ahir els membres del CSJ van tenir coneixement de les dues candidatures presentades, es començaran els contactes amb la resta de batlles (actualment n’hi ha quinze) per veure quina prefereixen. “En funció del projecte que han presentat, de l’entrevista que els hem fet i de l’opinió dels seus companys triarem”, va dir el president del CSJ, que va recordar que les dues tenen experiència perquè fa entre 18 i 20 anys que treballen de batlle.

Casadevall ho va anunciar després de l’acte de presa de possessió de la renovació de tres magistrats del Tribunal Superior i un de Corts que es va dur a terme al migdia a Casa de la Vall. Ha renovat com a magistrat de la sala administrativa del Superior Albert Andrés Pereira i de les sales penals del mateix tribunal Marie Conte i Yves Picod. També ho ha fet la magistrada del Tribunal de Corts Concepció Baron.

El president va aprofitar l’acte per defensar-se de les crítiques d’alguns estaments europeus que posen en relleu que els magistrats renovin i no siguin vitalicis. “Si no han comès cap infracció renoven tots”, va dir.

tracking