política

Part d'UL projecta un nou partit nacional de caire conservador

La formació es divideix entre els que volen un pacte amb DA i els que opten pel nou projecte

Part d'UL projecta un nou partit nacional de caire conservadorXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’esclat de la crisi d’Unió Laurediana amb Liberals d’Andorra va obrir la porta a converses del partit lauredià amb Demòcrates per Andorra. La confluència d’interessos va arribar a causa que la crisi dels liberals va coincidir en el temps amb el trencament dels demòcrates amb Laurèdia en Comú. Aquest pacte, però, ha trobat una forta resistència entre part d’Unió Laurediana, que no vol tornar a la mateixa situació del 2011 quan va entrar, en el moment de la creació, dins del projecte demòcrata. Consideren, segons diverses fonts properes al partit, que els demòcrates tenen un programa i una ideologia de caire centrista que no conflueix directament amb Unió Laurediana. Discrepàncies manifestes en temes tan importants com la negociació amb la Unió Europea creuen que no permeten un assemblatge amb el projecte demòcrata. Perquè en veure’s com una part minoritària en una possible coalició temen que l’ideari i el programa que s’imposaria és el de DA.

Una part dels membres més actius del partit ha decidit engegar un projecte per crear un partit d’àmbit nacional que seria declaradament conservador amb la voluntat de convertir-se en el futur en alternativa de Govern. Destaquen que és important que Andorra disposi d’un partit conservador, especialment pel viratge que també constaten dins dels liberals de Jordi Gallardo d’intentar ocupar un espai centrista. Les mateixes fonts van manifestar que el projecte tindria moltes possibilitats de fructificar si s’aconsegueix integrar ràpidament els polítics massanencs que es troben al voltant de Ciutadans Compromesos. L’opció de tenir dues parroquials molt fortes seria el millor reclam per aglutinar l’espectre conservador dels votants. I aquesta potència inicial facilitaria que s’integressin forces conservadores d’altres parròquies. No s’amaguen, segons les fonts consultades, respecte al fet que s’intentaria que entressin en els projectes els liberals que han quedat desencisats amb les maniobres de l’executiva per situar Jordi Gallardo com a nou líder i cap de llista.

La part més moderada d’Unió Laurediana no veu amb bons ulls engegar un projecte nacional i és partidària de culminar les converses amb els demòcrates. D’entrada, destaquen que el pacte garanteix la parroquial a les generals i el comú. Són conscients que UL seria favorita amb tres llistes (amb DA i el PS), però no tindria l’elecció guanyada, especialment perquè el partit encara està patint el mandat de Gil i Torrentallé i la pena a la qual van ser condemnats. I la situació d’incertesa de Naturlandia (projecte impulsat per UL) tampoc ajuda. Aquesta part de la formació, segons les fonts consultades, recorda que existeix la possibilitat d’ar­ribar fins i tot a un pacte amb DA perquè els taronges no es presentin a Sant Julià a les generals. Això permetria no pactar programa i deixar els acords per després dels comicis en què, fins i tot, podrien arribar a ser decisius.

RUPTURA AMB Ld'A PELS "PERSONALISMES"

L’exvicepresident de Liberals Joan Albert Farré va culpar de la seva marxa de l’executiva del partit, i la de quatre membres més dilluns passat, els “personalismes d’alguns membres del partit”. “Fa molts mesos que estem amb molta tensió interna, que es va iniciar amb l’elecció del candidat a les eleccions del 2019”, va dir. Per Farré, dins del partit coexistien dues maneres d’encarar la política, “la primera era la crítica i la confrontació directa, mentre que nosaltres defensàvem mantenir les distàncies, però sent constructius. Això ha acabat passant factura”, va indicar. El polític d’UL va reconèixer que havien intentat sumar les sensibilitats parroquials a un partit d’àmbit nacional “i no ens ha funcionat. Liberals no ha volgut sumar amb nosaltres i per això no ens va quedar altra opció que abandonar els nostres càr­recs”, va lamentar.

tracking