acord d'associació

Dubtes dels partits de l'oposició sobre l'acord del tabac

Els partits de l’oposició responen amb escepticisme per les contrapartides que s’hauran d’anar assumint a partir dels set anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La moratòria de 30 anys per al tabac qualificada per Toni Martí com “una fita històrica” ha estat rebuda amb escepticisme per part de l’oposició. Els partits ho van valorar ahir amb prudència i van expressar els seus dubtes sobre l’acord, que allarga a tres dècades el període de transició abans que el capítol 24 corresponent al tabac no estigui plenament integrat a la unió duanera. El fins fa poc president del grup parlamentari liberal i ara conseller del grup mixt, Josep Pintat, va alertar que “aquest sector té un pes molt important al producte interior brut”, i negociar la lliure circulació de mercaderies suposa, directament, “que el sistema impositiu que permet la protecció de la indústria i del sector agrícola anirà desapareixent”. I va treure importància a l’allargament de la moratòria per destacar que des del setè any s’hauran d’anar fent renúncies. “Trenta anys és la data”, va dir, però “als set anys s’haurà d’anar abaixant el percentatge de protecció fiscal i arribarà un moment que la indústria convulsionarà”.

En aquest sentit, va dir que aposta per anar incorporant altres variables, com ara les franquícies. És per això que va apuntar la necessitat d’“obrir una mica més les vies de negociació”, per tenir “una visió completa” que permeti valorar l’acord en la seva totalitat més enllà del tabac. En cas de no respectar-se les especificitats, per a Pintat, Andorra aniria cap a “un carreró sense sortida”.

Manca d’informació

El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va mostrar el seu “escepticisme” respecte al pacte perquè “Martí ens té acostumats a fer grans declaracions del que no és”. “Tant de bo sigui una gran solució, però hi veig dubtes. S’allunya del que havia dit al principi de les negociacions”, va assenyalar. A més, va denunciar que “la informació no acaba d’arribar i sense tenir-la es fa difícil valorar el que hi ha”.

Qui també va manifestar dubtes va ser la consellera independent, Sílvia Bonet, que va avisar que caldrà veure “les condicions que ens posen” al marge dels 30 anys. “S’ha d’analitzar la lletra petita i quin impacte tindrà, veient exactament durant els 30 anys quins compromisos hem d’adquirir”, va exposar. Jordi Gallardo, actual president del grup liberal, va apuntar que encara s’han de veure els “aspectes més concrets i més al detall” per poder valorar l’acord, però va afirmar que és “positiu” perquè “donarà tranquil·litat al sector”. El conseller del PS Pere López va declarar que vol esperar a conèixer l’acord en profunditat perquè encara no tenen tota la informació.

Martí calma els ànims

El cap de Govern va voler calmar els ànims avisant que es conservaran els drets duaners més enllà dels sis primers anys en què es mantindrà l’estatus actual. “Substituir els drets de duana per impostos no s’haurà de fer als set anys, pot durar molts més anys. Hi haurà un marge de 15 o 20 anys”, va assegurar. El líder de l’executiu ha apuntat que als 15 anys els drets duaners encara representaran el 70% i per tant les fàbriques encara funcionaran.

Martí va indicar que manté la voluntat que tant López, com Pintat, com Gallardo participin en la taula de negociacions. Pintat no es va voler pronunciar sobre com s’haurà d’articular la proposta fins a acordar el funcionament del grup mixt amb la resta de consellers. López, però, va explicitar la intenció d’estar “a primera línia” de les converses perquè “és evident que qui ha defensat més l’acostament a Europa hem estat els socialdemòcrates”. El parlamentari va remarcar que el grup mixt no decidirà la nova organització fins després de les vacances de Nadal.

El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va valorar l’acord del tabac com a “satisfactori perquè assegura un període de pervivència força dilatat amb una lleugera adaptació”. Sobre el grup mixt, va evidenciar que “ara té una configuració més complexa, amb uns equilibris complicats”, i va demanar “que sigui aviat operatiu i es desencalli el problema de les comissions legislatives”, que ara estan aturades i per tant la feina parlamentària no pot prosseguir.

EL COPRÍNCEP EPISCOPAL FA UNA CRIDA A DEFENSAR "UNITS" L'ACORD AMB EUROPA

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va demanar en el discurs que va pronunciar ahir durant la recepció de Nadal al Palau Episcopal que els andor­rans restin “units”, “tot respectant les legítimes diferències que hi pugui haver”, per “mirar amb esperança i creativitat el futur del país i les adaptacions que caldrà fer”. I fer-ho “atents a la salvaguarda de la nostra sobirania” i “aportant propostes de futur i d’adaptació, consensuant posicions de país i d’interès general”. “Es fa necessari treballar, també des d’Andorra, per un futur europeu basat en la capacitat de cooperar junts” per millorar una visió d’Europa que “s’ha tornat una mica envellida i reduïda” per qüestions com ara la crisi dels refugiats. I una manera de fer-ho, va afirmar, “hauria de ser l’acord d’associació amb la UE, que requereix una conscienciació general de tots els estaments del Principat”, va dir.

Un parlament que va ser ben vist pels representants polítics. Martí es va mostrar molt “satisfet” pel que va dir que va ser un discurs “no a favor del Govern, sinó europeista”. Baró va destacar que la defensa de l’acostament a Europa, una “aventura complexa, que avança amb dificultats” però que “poden subscriure el conjunt de forces polítiques i agents socioeconòmics”. Pintat va subratllar l’apel·lació a la unitat perquè “és el que necessita Andorra per encarar els seus reptes de futur”. “Ha estat un discurs en clau d’Estat”, va concloure. Bonet va puntualitzar que l’acord és “el gran repte del país”.

López i Naudi es van quedar amb l’aposta de Vives per posar la joventut al centre i “fer-lo part més activa perquè és inexistent”, segons el conseller del PS, i perquè “ho tenen més difícil i la represa econòmica no els arriba”, per a Naudi.

Dubtes dels partits de l'oposició sobre l'acord del tabac

Dubtes dels partits de l'oposició sobre l'acord del tabac

tracking