seguretat social

Ubach culpa Martí de l'economia de la CASS

Des de l’USdA van proposar augmentar els salaris un 10% i així hi hauria més cotitzacions

Ubach culpa Martí de l'economia de la CASSFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va culpar el cap de Govern, Toni Martí, de no haver reformat la CASS abans, com va denunciar aquesta setmana el president del consell d’administració, Jean Michel Rascagneres. “Aquest és un tema recurrent però nosaltres ja vam presentar una proposta a Toni Martí i el seu Govern dels millors fa temps, i no van voler ni parlar-ne. La proposta consistia a augmentar els salaris de la població i així la gent podria contribuir més”. Per Ubach, les paraules de Rascagneres “estan basades en les xifres que maneja, i malgrat que li tenim el màxim respecte, creiem que si el Govern ens hagués fet cas i hagués incrementat un 10% els salaris ara no estaríem en aquesta situació”, va dir. Des de l’USdA demanaven un increment anual del 2,5%, “així en vuit anys hauríem solucionat els problemes de tresoreria de la CASS”.

La gestió de la Seguretat Social i del SAAS són les principals crítiques que llancen des del sindicat al cap a Govern, ja que “tal com estan avui, és evident que no han tingut la gestió més brillant. Nos­altres no tenim una bola de vidre i no podem aventurar com fer-ho d’una altra manera, però s’hauria de fer d’una altra manera”, i hi afegeixen que “la intenció de Martí sempre ha estat la de retallar i congelar, però mai va fer un pla de viabilitat. Si una empresa no es gestiona bé es canvien els dirigents, però aquí no”. Des de l’USd’A critiquen amb duresa la política de comunicació de l’executiu, ja que “ens fan creure que la CASS no té futur i ens fan apostar pels plans de pensions privats. Ens cau la cara de vergonya quan fan això perquè ells haurien de ser-ne els màxims garants”. Ubach és partidari de limitar les pensions de jubilació “perquè no pot ser que hi hagi persones que cobrin 6.000 o 7.000 euros”, i opina que algunes especialitats mèdiques, “si estalviem costos, no caldria tenir-les al país. Una persona que s’ha de tractar d’un càncer pot baixar a Barcelona, finançat pel Govern, i si cal que hi faci nit, però comprar tot el material i formar el personal per tenir una unitat que no seria rendible i ens costaria un ull de la cara, per sort tenim grans hospitals molt a prop per poder-ho fer, sense retallar drets dels nostres ciutadans”.

“Immaduresa política”

El conseller general del PS Pere López va comentar que des de l’executiu no li havien facilitat els informes en els quals Rascagneres havia basat les seves opinions, però li sorprenia que no actués després d’aquestes paraules. “El seu càrrec és polític i si tu col·loques a una persona i aquesta t’avisa d’una situació i no fas res, aleshores tenim un problema d’immaduresa política i d’una gran irresponsabilitat”, va dir, i hi va afegir que “DA acostuma a acusar els governs anteriors de no prendre decisions. Potser no saben gestionar ni dirigir el país”.

El president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, està d’acord amb el president de la CASS i creu que caldria apujar les cotitzacions. “Jo diria que és un procés inevitable i, sens dubte, tard o d’hora s’haurà d’afrontar aquest fet”.

tracking