lluita contra el frau

Espanya vigilarà amb drons el contraban a la frontera

L’Agència Tributària ja ha adjudicat la compra de dos drons per vigilar per l’aire les fronteres amb Andorra i Gibraltar

Espanya vigilarà amb drons el contraban a la fronteraFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Tributària espanyola ha adjudicat la compra de dos drons d’última generació que seran desplegats a les zones frontereres amb Andorra i Gibraltar. La missió dels aparells serà controlar el possible pas de vehicles i/o persones que estiguin fent contraban. L’adquisició dels dos ginys va acompanyada de la compra de dos vehicles de camuflatge preparats amb càmeres de vídeo i que es desplegaran en zones properes a la frontera. Des del vehicle es controlarà el dron i es disposarà de les imatges en temps real. Quan el seguiment aeri mostri indicis d’una operació de contraban es desplegaran els mitjans terrestres per interceptar la persona o vehicle sospitós. El cost total dels vehicles equipats i dels drons ascendeix a 474.000 euros i han estat assignats als departaments de duanes de la Seu d’Urgell i de La Línea de la Concepción.

El dron tindrà una autonomia de vol de més de 30 minuts, a un quilòmetre de distància de l’operador, un pes per sota dels cinc quilos i podrà volar fins a una altitud de 500 metres del terra. Aquest artefacte aeri estarà controlat des del terra per personal de l’Agència Tributària, que, a més, comptarà amb una tablet o un smartphone on rebrà el senyal de vídeo que gravi la càmera d’alta resolució. L’aparell té capacitat fins i tot de reconèixer tant persones com vehicles en moviment i un sistema per passar a seguir-los automàticament. El giny, concretament, disposa d’un detector de moviment que permet que estigui a una altitud indetectable i posteriorment activar-se en el moment que es produeix un moviment a terra. Pel que fa als cotxes, es tracta de dos monovolums transformats. Els vehicles han de servir per vigilar moviments a través de nombroses càmeres i dispositius que porten incorporats i estaran camuflats com un cotxe normal per passar desapercebuts.

Nit i dia

L’objectiu de l’Agència Tributària, segons fonts properes al cas, és incrementar el control contra el contraban de tabac. I per això opten per posar damunt del terreny els últims avenços tecnològics. La previsió és poder establir una vigilància tant diürna com nocturna. Per aquest motiu, tant el dron com els dos vehicles camuflats aniran dotats d’una càmera d’observació nocturna de llarg abast. Dins dels cotxes es col·locaran moltes càmeres de vídeo que cobriran els 360 graus del perímetre de cada vehicle i el camuflatge els ha de permetre situar-se en llocs prop de les fronteres. També s’ha previst desplegar càmeres de tipus periscopi que un cop instal·lades podran ser controlades per agents a distància i que ajudaran en el control de les zones conflictives. Fins i tot s’ha dotat de tecnologia de gravació d’àudio. La modificació dels cotxes permet que des de l’interior es pugui fer tot el control i les gravacions sense que una persona que estigui a fora, a prop del vehicle, s’adoni del que està passant.

L’equip serà entregat i estarà gestionat per les unitats operatives terrestres de la brigada mòbil central del departament de Duanes i Impostos Especials espa­nyol. Concretament als grups destinats a la lluita anticontraban en les fronteres d’Andorra i de Gibraltar. Aquest departament és el responsable del control duaner i de dirigir les accions per prevenir el contraban i el blanqueig de capitals.

Dos punts negres

El desplegament a les zones frontereres andorrana i gibraltarenya està relacionat amb la qualificació com a punts negres de contraban per part del departament de Duanes espanyol. El principal objectiu és el tabac, però també s’afegeix la voluntat de fer un major control sobre el possible trànsit de diner negre.

MESURES

1 pressió

Control per terra i aire

Duanes desplegarà un dispositiu terrestre amb un cotxe camuflat contra el contraban i al mateix temps també un dron per fer deteccions i seguiments des de l’aire.

2 Tecnologia

Detector dels moviments

El giny podrà estar fins a 500 metres d’altitud i des d’allà es pot activar amb el sensor de moviments. Automàticament comença a seguir els objectius.

3 Camuflatge

Cotxes ‘tunejats’ per no ser detectats

Els vehicles desplegats estaran plens de càmeres de gravació externa a l’àrea de 360 graus al voltant del cotxe. Estaran camuflats i podran gravar tant vídeo com àudio.

4 Control de nit

Visor nocturn per terra i aire

Tant els vehicles camuflats com els drons disposaran de càmeres de seguiment i gravació amb lents de visió nocturna. El control es podrà fer les 24 hores.

tracking