Martí afirma que caldrà retardar la jubilació però no aquest mandat

El cap de Govern afirma que també s’hauran d’apujar les cotitzacions per evitar que el sistema de pensions faci fallida

Martí afirma que caldrà retardar la jubilació però no aquest mandatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cap de Govern, Toni Martí, admet que caldrà retardar l’edat de jubilació i incrementar les cotitzacions perquè el sistema de pensions no entri en fallida. “En un futur s’hauran d’apujar les cotitzacions però no es farà en aquest mandat”, va afirmar en la sessió de control a l’executiu celebrada ahir al Consell General, en què també va manifestar que “no seria de rebut enganyar la gent i dir que el Govern tanca la porta a no variar l’edat de jubilació”. “Jo podria tranquil·litzar la ciutadania i dir que no caldrà apujar l’edat de jubilació i quedar-me tan ample”, ja que es tracta de mesures que no endegarà l’actual executiu, va expressar, però va voler deixar clar que “no ens hem amagat mai de dir-ho”.

El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va admetre que “el sistema de pensions no és rendible a mitjà termini”, i va destacar que “les cotitzacions són amb diferència les més baixes d’Europa”. Per tant, va assegurar que “la seguretat social s’haurà de preparar per assumir un augment de les seves obligacions” i caldrà revisar el finançament de la branca de jubilació. Per això, el Govern impulsarà una taula de treball amb els grups parlamentaris i els responsables de la CASS per estudiar mesures per resoldre el dèficit de la branca de jubilació. Mesures que es desenvoluparan la legislatura que ve.

Espot no va voler pronunciar-se sobre propostes concretes com ara les plantejades a l’estudi dels experts francesos encarregat per la CASS, que apunta la necessitat de descomptar el 30% del que s’ha cotitzat, allargar l’edat de jubilació fins als 72 anys i reduir a la meitat el rendiment dels punts futurs. “No vol dir que el Govern les subscrigui, però és evident que dins del catàleg de propostes no se n’albiren gaires més per millorar la branca de jubilació”, va reconèixer Espot, que va apostar per analitzar-les al si del parlament. A més, va anticipar que segurament la solució passarà per “adoptar un catàleg de mesures raonables i no traumàtiques que sumades totes elles puguin resoldre la situació”.

L’oposició va respondre amb crítiques. El conseller general del PS Pere López va acusar el Govern de “covard i absolutament irresponsable” per no haver fet “res” per pal·liar la crisi de les pensions. Mentre que “en altres àmbits tiren pel dret en aquest tema no assumeixen la seva tasca de governar”. Víctor Naudi, d’SDP, es va expressar en la mateixa línia tot denunciant que “han passat dues legislatures sense prendre decisions”. “On queden les reformes decidides i valentes que va anunciar el Govern ara fa sis anys?”, va qüestionar.

El conseller liberal Jordi Gallardo va assenyalar que “la responsabilitat recau sobre l’estat i hem de trobar les mesures per fer-hi front i no posar en risc el nostre sistema de pensions”, i va demanar que es convoqui la taula de treball al més aviat possible, com també va fer-ho la consellera Sílvia Bonet. La independent, a més, va plantejar que hi ha propostes que s’haurien de descartar d’entrada com la modificació del valor del punt perquè “pot posar en perill les pensions baixes”.

REACCIONS

“No hem posat una autopista a DA”

Josep Pintat va reaccionar amb contundència a les crítiques de manca de lideratge de Jordi Gallardo. “Nosaltres almenys el que no hem fet és treballar per posar una autopista a DA, en canvi n’hi ha d’altres que potser sí. Deu ser degut a la visió de lideratge”, va etzibar. Els exmembres del grup liberal es reuniran en breu amb el grup mixt per organitzar-se, mentre que els tres parlamentaris liberals van acordar que el president del grup serà Gallardo i la president suplent Judith Pallarés.

Preguntes

Remuneracions

1 Els ministres cobren 5.636 euros al mes

La ministra Eva Descarrega va detallar que els ministres cobren 5.636 euros –fins ara en cobraven 5.100– i els secretaris d’estat 4.807. El total, sumant-hi directors de departament i directors adjunts, puja als 247.639 euros al mes.

Batxillerat

2 Les hores de català passen de tres a dues

El ministre Èric Jover va confirmar a preguntes de Pere López que l’assignatura de català al batxillerat de l’escola andorrana ha passat de tenir tres hores a dues pel nou model pedagògic. Tot i així, es manté una optativa de quatre hores.

Despesa

3 Mig milió d’euros en estudis de l’heliport

El Govern s’ha gastat mig milió d’euros a estudiar ubicacions per a l’heliport. 114.000 al Patapou, 19.000 a la Comella i Engolasters, i 362.000 que costarà en total el projecte d’estudi de l’actual ter­reny, a les Tresoles d’Encamp.

Violència de gènere

4. La majoria de dones maltractades es deriven

El 70% de les dones ateses per violència masclista han estat derivades de l’administració. En el cas de la policia, n’han derivat el 16% (el 8% l’any passat). Les dones que s’han personat directament ha passat del 30% al 40% en un any.

Laboral

5. 13 treballadors menys en dos anys a la ITV

El Servei d’Inspecció Tècnica de Vehicles ha patit 13 baixes entre els anys 2016 i 2017, segons va detallar el ministre Gilbert Saboya. Nou van deixar la feina voluntàriament, dos en finalitzar el contracte i dos més van ser acomiadats.

tracking