tribunals

Jutgen l'assassinat de Soldeu sense l'acusat

Rus de nacionalitat israeliana, va estar un any a la presó sospitós de la mort d’un compatriota el 2004

Jutgen l'assassinat de Soldeu sense l'acusatARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Corts jutjarà avui, gairebé tretze anys després dels fets, un home d’origen rus i de nacionalitat israeliana acusat de l’assassinat d’un empresari rus en un hotel de Soldeu el 17 de desembre de l’any 2004. Segons van explicar al Diari fonts properes al cas, l’acusat no tenia previst presentar-se a la vista oral. El crim pel qual serà jutjat va tenir lloc al replà de l’habitació on s’allotjava el rus, un empresari de 48 anys. Eren les nou de la nit quan va rebre com a mínim tres ganivetades en òrgans vitals que li van provocar la mort de manera ràpida. L’atac es va perpetrar davant d’una dona de 29 anys també de nacionalitat russa, la seva amant, que s’allotjava amb ell a l’hotel. El mort, Alexander Safonov, era un empresari immobiliari amb interessos a Espanya.

Hores després de l’assassinat, la policia va detenir un home de nacionalitat israeliana però d’origen rus en una habitació del mateix hotel quan s’estava dutxant. Les característiques físiques del detingut responien a la descripció que la dona que acompanyava la víctima havia donat a la policia. La batlle Canòlic Mingorance va decretar l’empresonament del rus-israelià, que va estar dotze mesos ingressat a la Comella.

La batlle va decretar dos mesos abans la llibertat sota fiança de 90.000 euros, poc després que rebés el vídeo d’un home rus, també de nacionalitat israeliana, on es confessava autor del crim de Soldeu. L’autoinculpació la va fer un home de mitjana edat que estava en recerca i captura al seu país d’origen, on tenia antecedents per casos d’una gravetat similar a l’assassinat del rus.

L’acusat mai va pagar la fiança i va ser posat en llibertat per motius processals. Concretament perquè el Codi Penal de l’època només permetia mantenir durant dotze mesos una persona privada de llibertat en règim de presó provisional. Es va dictar la seva llibertat just un any després d’haver estat detingut.

A la cinta de vídeo, que es va presentar a la Batllia juntament amb una còpia del passaport de l’home que assegurava ser l’autor del crim de Soldeu, hi apareixia un home que amb una bona dosi de detalls explicava com i, sobretot, el perquè de la seva acció en un rus molt col·loquial. L’home formava part d’una important i complexa trama mafiosa i era un fugitiu de la justícia russa. Interpol d’aquell país el buscava com a autor d’una desena d’assassinats més. Les seves dades van ser contrastades i verificades pels investigadors andorrans.

L’únic acusat, que feia una dotzena d’anys que vivia a Israel, d’on va adquirir la nacionalitat, va explicar pocs dies abans de ser alliberat que la persona que apareixia a la cinta de vídeo va ser a Andorra el dia dels fets. Aquest home l’hauria contractat perquè li fes tasques de guardaespatlles per garantir-ne la seguretat durant la seva estada a Andorra.

A més de l’acusat, la Batllia va citar fa unes setmanes via BOPA per a les deu d’aquest matí tres persones més relacionades amb la causa. Una dona de nacionalitat israeliana i dos homes més de nacionalitat russa.

tracking