política

Sant Julià i la Massana abandonen els liberals

Les diferències van aflorar arran de l’abstenció de Jordi Gallardo en la votació de la reforma comunal i el procés del partit per escollir-lo candidat a cap de Govern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’anunci de la candidatura de Jordi Gallardo a cap de Govern per L’dA ha consumat la trencadissa dins del grup parlamentari liberal que ja s’havia esquerdat des de l’aprovació de la reforma comunal el 20 d’octubre passat. Cinc consellers generals del grup parlamentari liberal (Josep Pintat, Josep Majoral, Carles Naudi i Joan Carles Camp i Carine Montaner) van anunciar ahir que abandonen el grup per les divisions internes que s’havien accentuat els últims dies. Fins que s’acabi la legislatura passaran a formar part del grup mixt, mentre que Jordi Gallardo, Ferran Costa i Judith Pallarès seguiran al grup parlamentari liberal, que en principi es mantindrà tot i tenir tres membres perquè, segons fonts consultades, ja estava creat des de l’inici de la legislatura.

El fins ara president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, que també té previst donar-se de baixa del partit, va explicar que la decisió s’ha pres arran de l’elecció de Jordi Gallardo com a candidat a cap de Govern per Ld’A, en un procés en el qual ni Unió Laurediana ni Ciutadans Compromesos han tingut dret de veu ni de vot. L’ambient, però, ja s’havia carregat des que Gallardo trenqués amb la disciplina de vot en la sessió de votació de la reforma comunal. Estava previst que l’aspirant a cap de Govern de Ld’A hi votés a favor, conjuntament amb Pintat i Camp, per donar els suports mínims necessaris per tirar endavant amb les lleis mentre que els altres cinc membres s’abstindrien per presentar un possible recurs d’inconstitucionalitat. Com que la consellera del grup mixt Sílvia Bonet també hi va donar llum verd, Gallardo va canviar el sentit del vot i es va abstenir per no perdre suports dins del partit.

Confiança "deteriorada"

Pintat, que va manifestar que Gallardo hauria d’haver dimitit després de la sessió, va retreure que aquest gest del president de Ld’A “va minar la confiança” que alhora “s’ha anat deteriorant”. L’expresident del grup liberal va afegir que els últims dies els posicionaments “s’havien enquistat” i que això “no permet seguir encarant la legislatura de forma conjunta”. A més, va criticar que el candidat a cap de Govern de Ld’A també ostentés el càrrec de president del partit perquè això pot influir en la presa de decisions del grup parlamentari. Pintat va reconèixer que Gallardo li havia ofert anteriorment presidir el partit, però que ell ho va rebutjar perquè creu que “un càrrec electe no ha d’estar dins de l’executiva del partit perquè un grup parlamentari ha de tenir autonomia”. Pintat va reconèixer que les diferències d’UL amb Ld’A han estat “latents”. Va assegurar que va intentar “restablir ponts” entre les formacions però que “malauradament no va ser així”, i va culpar el mateix Gallardo que això no hagi passat. Preguntat també pels plans de futur d’UL, de qui s’especula d’una possible coalició amb DA per presentar-se en coalició a les pròximes eleccions generals i parroquials, Pintat va respondre que “la imaginació és lliure”. El polític lauredià va mostrar-se crític amb el procés per escollir Gallardo com a aspirant a cap de Govern perquè creu que el mecanisme hauria hagut de ser “molt més ampli, amb un programa electoral i amb mecanismes”. En aquest sentit, el conseller independent Carles Naudi va recordar que ell ja havia estat en desacord amb els tempos dels liberals per escollir un candidat. “Crec que hem de seguir amb la nostra obligació, que és treballar per Andorra, i fer la nostra feina de consellers generals i no pensar en temes electoralistes”, va dir. Els consellers generals van ser informats que les reunions de les comissions legislatives queden aturades perquè s’hauran de reestructurar. La sessió del consell de demà no es veurà alterada.

No avalaria un acord amb SDP

D’altra banda, Pintat es va mostrar en desacord a l’hora d’establir un pacte amb SDP a les llistes parroquials en les pròximes eleccions. “S’han tingut converses amb altres formacions ideològiques i jo no m’hi sento identificat”. La consellera general Carine Montaner, que també es donarà de baixa de Ld’A, va afegir que “ajuntar-se per ajuntar-se per guanyar les eleccions no és la nostra filosofia”. El conseller general d’SDP Víctor Naudi va dir que aquesta situació en el si de Ld’A no afecta les converses. “Les converses les tenim amb el partit liberal i no amb el grup parlamentari”, va afirmar ahir Naudi.

FORNÉ, A L'OMBRA DEL TRENCAMENT

Un dels altres motius que hauria provocat el trencament del grup parlamentari liberal serien els moviments que hauria fet l’excap de Govern Marc Forné per donar el seu suport a Gallardo. L’exlíder de l’executiu hauria mostrat el seu desacord pel fet que el seu fill no hagués estat inclòs en les llistes parroquials en les eleccions generals del 2015. Un dels arguments que se li van donar per no incloure’l era que ja hi havia més gent de la família que en formava part i que per tant, no es considerava oportú. Gallardo no va confirmar, però tampoc desmentir, que tenia el suport de Forné.

Sant Julià i la Massana abandonen els liberals

Sant Julià i la Massana abandonen els liberals

Josep Pintat, ahir en roda de premsa

Sant Julià i la Massana abandonen els liberals

tracking