Límits territorials

Porta s'oposa als límits fronterers

El poble preveu la construcció d’un complex hoteler i ara no tindria accés a la font de l’Arieja

Porta s'oposa als límits fronterersFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El batlle del municipi francès de Porta, Marius Hugon, denuncia que la delimitació fronterera amb Andorra perjudica el seu municipi, que des de l’acord signat entre França i el Principat el 2012 ha perdut unes trenta hectàrees, segons recull el portal France Blue.

La comissió tècnica per a la delimitació de la frontera treballa a hores d’ara amb la previsió d’instal·lar marcadors sobre el terreny a la primavera, després que es fongui la neu. La nova delimitació s’ha establert fins ara de forma gradual. Els tècnics han marcat més de 3.000 punts de localització GPS, dibuixant una frontera que es situa a l’alta muntanya, a tocar del Pas de la Casa.

El municipi francès de Porta s’oposa a la delimitació acordada, però a més, Marius Hugon es queixa que en cap moment l’Estat francès l’ha tingut en compte i que ha estat exclòs de qualsevol discussió o negociació. Hugon diu, fins i tot, que no se l’ha informat dels treballs de marcatge que estan previstos per al 2018.

Les hectàrees perdudes que denuncia el batlle de Porta es troben a l’alta muntanya, però una part se situa en un lloc molt ric en aigua. El conflicte s’agreuja perquè Porta prepara de fa temps un hotel amb 300 habitacions. Amb la nova delimitació fronterera el municipi gal perd el control de la font de l’Arieja, que considera vital per subministrar aigua al complex turístic. El batlle francès reclama el reconeixement de títols de propietat sobre les parcel·les cedides a Andorra i exigeix l’ajuda de França per aconseguir una modificació en la cessió establerta fa cinc anys.

tracking