La millora econòmica al sector turístic no arriba al comerç

L’increment en l’arribada de turistes dels darrers mesos no es veu reflectida en vendes

La millora econòmica al sector turístic no arriba al comerç

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La recuperació econòmica, que segons el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, “cada cop va agafant més impuls”, no acaba d’arribar al sector comercial. Ho posa en relleu l’enquesta de conjuntura econòmica del primer semestre del 2017 que Pantebre va presentar ahir i en què els comerciants han fet un balanç “més aviat discret” de la situació d’un sector estabilitzat després d’un període prolongat de caigudes de l’activitat. Malgrat la millora de la conjuntura turística, la falta del to del consum continua retardant la reactivació del sector, que de moment encara no nota de forma clara els efectes derivats de la recuperació econòmica general i del dinamisme més gran dels països veïns. L’enquesta també assenyala que la xifra global de vendes ha recuperat la trajectòria descendent després de la millora registrada el semestre passat, un fet que evidencia que l’ànim de compra dels consumidors continua força decaigut. El futur tampoc és gaire esperançador, segons els comerciants: la recuperació d’aquest sector continuarà sent lenta i menys intensa que en d’altres.

Etiquetes:

L’hostaleria, en canvi, viu un moment dolç, amb una recuperació que continua sent “un dels aspectes més positius” del moment econòmic d’Andorra. Un bon comportament que la Cambra de Comerç considera que confirma “el to favorable de la demanda turística” dels darrers dos anys, que cada cop va guanyant més impuls i dona més solidesa a l’escenari actual de la recuperació econòmica. Preguntat per què l’arribada de turistes no comporta un increment en les vendes dels comerciants, Pantebre ho va argumentar en el fet que Andorra ha passat de ser una destinació de preus a una destinació d’oci. “El comerç ha perdut l’especificitat que tenia i la globalització li ha fet un mal horrorós”, va asse-nyalar. Quant a la resta de sectors enquestats, la resposta dels industrials posa en relleu que aquest continua avançant en la via de la recuperació iniciada a final del 2014, tot i que es manté encara en registres molt modestos. La construcció, d’altra banda, ha donat mostres d’un comportament estabilitzat, i tot i que presenta algun símptoma de millora, el ritme d’activitat és molt baix i les perspectives segueixen sent febles. El president de la Cambra calcula que l’any es tancarà amb un increment del PIB d’un 2%.

Llei de la Cambra de Comerç

La Cambra de Comerç ha tancat amb el Govern una proposició per modificar la seva llei que l’any que ve entrarà a tràmit parlamentari. L’objectiu és fer-la més àgil i adaptar-la al context econòmic i jurídic actual. Es vol donar més pes a subsectors que ara en tenen menys, fer més flexible la representació a la taula de la Cambra i millorar el finançament amb una part fixa i una altra de variable.

tracking