caiguda fatal a canàries

Un bomber mor a Lanzarote en un accident d'ala delta

Toni Gràcia Armengol va perdre la vida dilluns al matí a Lanzarote després d’estavellar-se amb l’ala delta que pilotava

Un bomber mor a Lanzarote en un accident d'ala delta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El massanenc Toni Gràcia Armengol va morir dilluns al matí a les illes Canàries en un fatal accident quan pilotava un ala delta. Bomber de professió i de 49 anys, era un pilot expert i participant habitual en competicions d’aquest esport. De fet es trobava a Lanzarote, on va tenir lloc l’accident, després d’haver pres part la setmana passada en la 21a edició de l’Open Internacional de Canàries d’Ala Delta que es va celebrar a l’illa. La competició va finalitzar dissabte, però el bomber va decidir quedar-se uns dies més a Lanzarote per a practicar per lliure l’ala delta.

Gràcia, per causes que encara es desconeixen, va perdre el control de l’aparell que pilotava a una zona coneguda com Las Nieves, a la cara nord del massís de Famara situat al municipi de Teguise, i es va estavellar contra el terra. El massanenc va sofrir, degut al cop que es va donar contra les roques, un fort traumatisme cranioencefàlic i quan van arribar les assistències es trobava en parada cardiorespiratòria. Tot i que es van realitzar labors de reanimació, no es va poder fer res per salvar-li la vida a causa de la gravetat de les ferides i va morir al mateix lloc de l’accident.

La notícia de la mort del bomber la van conèixer ahir al matí els seus companys quan estaven realitzant una formació a la caserna, i entre els participants s’hi trobava el seu germà, també membre del cos, que tenia previst desplaçar-se amb un altre germà del finat fins a les Canàries per dur a terme els tràmits de repatriació del cadàver. Segons va explicar el director dels bombers, Joan Carles Recasens, Gràcia va entrar al cos l’any 2001 i abans ja havia treballat a l’Administració.

Dispositiu de recerca

Els bombers, via xarxes socials, van comunicar i lamentar la mort del seu company amb un missatge en què afirmaven que “el cos de bombers viu un moment de dolor i profunda tristesa i transmetem el nostre més sentit condol als seus germans i família, amb qui compartim aquests moments de dolor”. En senyal de dol van suspendre totes les formacions, pràctiques i actes programats per la jornada d’ahir.

La recerca del bomber massanenc es va iniciar a la una de la tarda de dilluns quan els seus companys de vol van advertir que no havia arribat al punt d’aterratge. Va ser en aquell moment que es va iniciar el dispositiu de recerca i un helicòpter del Grup d’emergències i salvament del govern canari va trobar les restes de l’ala delta a un parell de quilòmetres del punt d’enlairament al massís de Famara. Abans, Protecció Civil havia alertat sobre la possible ubicació de l’accidentat.

Membres voluntaris d’aquest cos, acompanyats d’agents del grup d’emergències i rescat (Emerlan) de Lanzarote i de bombers del consorci de l’illa, es van desplaçar fins al lloc de l’accident. Allà, amb les indicacions que rebien per part d’un metge de la sala del Centre Coordinador d’Emergències i Seguretat (Cecoes) 112, van començar a practicar les tasques de reanimació cardiovascular. La gravetat de les ferides, mortals, els van fer desistir de continuar la reanimació.

El fort vent que bufava a la zona va impedir el trasllat del cos amb helicòpter i finalment va ser transportat per terra fins a una zona segura on pogués aterrar l’aparell. Ja a l’helicòpter, el cadàver va ser transportat fins al parc de bombers d’Arrecife i d’allà en furgoneta fins a l’Institut Anatòmic Forense de la capital de Lanzarote per a practicar l’autòpsia. El cos encara estava ahir a l’institut.

DOS MORTS ELS ANYS 2004 I 2006

Dos andorrans més han perdut la vida els darrers anys en dos accidents de vol a les Canàries. L’encampadà Frederic Palmitjavila va morir el 2004 en caure al mar durant un vol en parapent. El jove tenia 35 anys el dia de la seva mort, va perdre el control de l’aparell quan sobrevolava el mar a Tenerife, es va enredar amb els fils i va caure a l’oceà. Dos anys després, el també encampadà Jonatan Martín va patir un accident d’aviació a la mateixa illa. Tenia 20 anys i va perdre la vida, juntament amb dos joves més, quan es va estavellar l’avioneta amb la qual feia classes de vol.

Un bomber mor a Lanzarote en un accident d'ala delta

tracking