política

Liberals defensa l'avortament però no a Andorra pel model d'estat

El PS afirma que és compatible amb el Coprincipat i critica la manca d’interès de DA

Liberals defensa l'avortament però no a Andorra pel model d'estatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Liberals d’Andorra “està d’acord a regular-ho absolutament tot”, segons la consellera Judith Pallarés, “però el model d’estat és el que tenim i per aquesta única raó no és el moment de posar-ho sobre la taula”. La parlamentària va admetre ahir en declaracions als periodistes que hi ha “hipocresia social” al país a l’entorn de la prohibició de l’avortament, però va dir que no toca “discutir un model d’estat de 700 anys d’història”. “Respectem la tradició d’on venim i si en algun moment l’hem de qüestionar que no sigui només per aquesta qüestió”, va declarar, tot afegint que “les dones tenen el dret a avortar, fora d’Andorra, però el tenen i ho fan amb seguretat”. “Les dones d’Andorra no avorten a Andorra però tenen llibertat per fer-ho, per tant està garantit tot i que no dins les nostres fronteres”, va reiterar.

En un altre sentit, la consellera del PS Rosa Gili va afirmar que el dret a l’avortament “pot cohabitar amb la Constitució i si no es canvia”. “Entenem que no hi ha d’haver cap excusa per no afrontar un tema de drets fonaments com aquest”, va etzibar, alhora que va lamentar que DA “ha demostrat que per a ells això no és una cosa important”. “A dia d’avui no veiem que en tinguin la intenció i ho lamentem”, va reblar, deplorant que per culpa d’això “haguem de tornar a sortir retratats” en informes del Consell d’Europa.

Per altra banda, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va asse­nyalar que la restricció té lloc per “la realitat institucional” d’Andor­ra, i va deixar clar que “no hi ha expectatives de reobrir el debat”. Tot i així, va dir que “una bona manera d’abordar la qüestió” seria que tots els partits plantegin “un debat general” sobre la despenalització de l’avortament en almenys els tres supòsits mínims. “Si es posa damunt la taula s’haurà d’estudiar”, va remarcar.

Fora de la llista negra

Pallarés va valorar positivament que Andorra hagi sortit de la llista negra de la UE, però va recalcar que “hi ha deures per fer”. “Estem contents perquè des de la UE es reconeix la feina que s’està fent”, va dir, insistint que “s’ha avançat una mica cap a la transparència i homologació, i esperem que aviat es pugui avançar més”.

Gili va criticar que Andorra encara estigui “a la llista grisa” –tot i ser “millor” que la negra– perquè demostra que “el que hauríem de fer és fer-ho bé per no haver de sortir a cap llista”.

tracking